Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Podcast: Wikipedisté hlásí světový unikát, mají fotky všech vesnic v ČR. Zbývá pár posledních

Video se připravuje ...
Autor: pdc, bp, Martin Valeš - 
13. září 2023
05:00

V České republice leží přes 15 tisíc měst, vesnic či samot. Všechny mají svůj článek na Wikipedii - některá hesla jsou jen velmi stručná, jiná sídla jsou popsána obšírněji a třeba i ve více jazycích. Českým wikipedistům se ale nejspíš podařil světový unikát: Pořídili fotografie prakticky už všech obcí v zemi. U zrodu projektu stáli Pavel Hrdlička a Petr Brož, přispěla ale spousta dalších dobrovolníků.

Wikipedii neboli otevřenou encyklopedii může tvořit kdokoliv, vesměs jde o dobrovolnou práci: Psaní, focení, ale i kontroly, ověřování, ba mazání, a také organizaci různých projektů. Tito dobrovolníci si říkají Wikipedisté; aktivní organizátoři v Česku formálně založili spolek Wikimedia ČR, který však není nějakým centrálním orgánem s autoritou a hierarchií, spíš má za cíl osvětu či podporu dobrovolnického úsilí.

Video  Blesk Podcast: Wikipedisté hlásí světový unikát, mají fotky všech vesnic v ČR  - pdc, bp, Martin Valeš, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

„Kříženec (německy Krischenetz) je malá vesnice, část obce Šebířov v okrese Tábor. Nachází se asi 4,5 km na severozápad od Šebířova. Je zde evidováno 9 adres. V roce 2011 zde trvale žilo sedm obyvatel," zní heslo o jedné z nejmenších vsí Česka. „Kříženec leží v katastrálním území Vyšetice o výměře 6,25 km2. První písemná zmínka o vesnici pochází z roku 1292." Tím článeček končí. Takovéto minimum má každá česká dědina a podobné články lze vytvořit tak říkajíc od stolu, stačí třeba čerpat z úředních údajů či od statistického úřadu převzít počet adres a obyvatel. 

Příspěvky na benzin

Zato fotografii, kterou slovníkové heslo výrazně ožije, už je potřeba pořídit na místě. „Wikipedisté začali obce fotografovat nahodile, tak jsme si řekli, že by bylo fajn tomu vymyslet nějakou štábní kulturu - a také někoho vysílat do jiných částí země, kde jsme třeba nikoho neměli,“ popsal v podcastu Blesku dlouholetý přispěvatel a organizátor české Wikipedie Petr Brož, jinak popularizátor vědy a expert na pozemské i vesmírné sopky.

S dalším nadšencem otevřené encyklopedie Pavlem Hrdličkou (v civilu ajťák a vědec) přichystali roku 2009 projekt, kterým motivovali další wikipedisty k systematickému focení českých vesnic a dalších pamětihodností. Sehnali na to i peníze od mateřské nadace v USA, která na podporu provozu Wikipedie vybírá dary. Pořídili z nich kvalitní fotoaparát a propláceli benzin či jízdenky.

Mnozí si dnes dokumentují své výlety a obrázky nahrávají na sociální sítě. Na Wikipedii však jejich dosah může být daleko větší, nezapadnou po pár dnech a naopak se někomu mohou hodit i za mnoho let, třeba i na druhé straně planety. 

Zveřejněním fotek na Wikipedii jim uživatelé dávají svobodnou licenci, tedy je každý pak může použít ke svým potřebám ve škole, práci, umění... Zatímco na sociálních sítích i třeba na mapových aplikacích, které se rovněž snaží shromažďovat fotky všech míst, jsou snímky nadále chráněny autorským právem.

„Chybí vyfotit už posledních pár vesnic, které jsou fakt dost daleko od aktivních wikipediistů a wikipedistek, takže kdyby si někdo z posluchačů a diváků chtěl udělat výlet a pomoci nám nafotit těch pár zbývajících vesnic, budeme naprosto nadšení,“ vyzývá Petr Brož v podcastu. „Už jich chybí míň jak deset k tomu, abychom měli celou Českou republiku pokrytou fotografiemi.“

I když by brzy mohla být meta všech českých vesnic dosažena, focení pro Wikipedii neskončí. „Ten projekt pojede v podstatě pořád, protože pořád se bude ukazovat, že nějaká vesnice má fotky nekvalitní, nebo že ten křížek, který je k ní přiřazený, je ve skutečnosti u vedlejší vesnice,“ vysvětluje Pavel Hrdlička. A samozřejmě se lidská sídla vyvíjí v čase.

Zmiňovaný Kříženec zůstává jednou z posledních vesnic, které na Wikipedii ke 12. září 2023 žádnou fotku nemají. 

  • Horní Heřmanice, část obce Bernartice v okrese Jeseník (nafocena, ale nekvalitně)
  • Kříženec, část obce Šebířov v okrese Tábor
  • Liščí Hora, část obce Rybník v okrese Domažlice
  • Nová Třešně je součást obce Záhoří v okrese Písek
  • Stráž, část města Sušice v okrese Klatovy
  • Šnory, zaniklá vesnice a nyní část obce Pelechy v okrese Domažlice
  • Vracov, část města Plánice v okrese Klatovy
  • Žlíbky, část obce Horní Vltavice v okrese Prachatice

Jak funguje encyklopedie, kde se každý může stát autorem, editorem, ale i cenzorem? Co z toho vlastně dobrovolníci mají? A nahradí je umělá inteligence? To si můžete poslechnout v rozhovoru s Pavlem Hrdličkou a Petrem Brožem pro Blesk Podcast.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi