Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Ministerstva začala šetřit: Propouštění, chladnější chodby, úsporná světla i zkrouhnutí dotací

  • Autor: amb - 
    12. 9. 2023
    05:00

    Ministerstva by se měla koncem září dozvědět, jak bude vypadat návrh rozpočtu na příští rok. Během posledních měsíců ale přistoupila k dalším úsporným opatřením. Jde například o omezení dotací, přičemž šetření na energiích zase vedlo k obměně elektronických spotřebičů nebo instalaci nových oken. Menší nasazení vojáků na misích i nákup za spotové ceny, takhle se šetří na rezortu obrany. Ministerstvo spravedlnosti obmění například kuchyňské vybavení ve věznicích a pro jednání více využívá možnost videokonferencí. A co řekly Blesk Zprávám další rezorty? 

  • 1.Ministerstvo obrany

    Ministerstvo obrany uvedlo, že chápe složitou situaci české ekonomiky. Podílí se 2 miliardami korun ze svého letošního rozpočtu na snížení schodku státního rozpočtu.

    „Jedná se primárně o úspory z realizovaných zakázek, úspory z výhodného kurzu vývoje české koruny ve srovnání s ostatními měnami, úspory vzniklé nižším nasazením vojáků v misích, než je maximálně schválený mandát, a posunutí plateb dodavatelům, které lze realizovat v pozdějším období. Veškerá přijatá opatření nebudou znamenat posunutí naplánovaných dodávek a služeb, ani snižování počtů zaměstnanců, ani omezování výcviku,“ napsala mluvčí Simona Cigánková.

    Jako jeden z konkrétních případů uvedla i úspory v hospodaření s energiemi. Ministerstvo obrany zajistilo prostřednictvím komoditní burzy pro rok 2023 dodávky elektrické energie a plynu za spotové ceny. Ty pak byly jako u jiných odběratelů limitovány nařízením vlády č. 298/2022. Cenu odebírané komodity v době spotřeby určovala aktuální situace na energetickém trhu.

    „Spotové ceny v prvním čtvrtletí roku 2023 významně poklesly, a proto se nám podařilo dosáhnout úspory v objemu 50 milionů korun. Samozřejmě jsou však ceny významně vyšší než v předchozích letech,“ prozradila Cigánková. Ministerstvo průmyslu a obchodu aktuálně plánuje nákup elektrické energie a plynu na komoditní burze pro rok 2024.

    Hráči: Hostem osmého dílu byla ministryně obrany Jana Černochová z ODS Hráči: Hostem osmého dílu byla ministryně obrany Jana Černochová z ODS | Blesk:Tonda Tran

  • 2.Ministerstvo spravedlnosti

    „Realizujeme investiční projekty zaměřené na úspory energií s využitím evropských dotačních programů. V současné době jsou ukončovány projekty ve věznicích Valdice a Praha – Pankrác. Dále byla realizována úsporná opatření při rekonstrukci budovy F Krajského soudu v Praze a budovy CH Justičního areálu Na Míčánkách. V roce 2024 bude realizován projekt snížení energetické náročnosti budovy KS Ostrava,“ sdělil za rezort Michal Pleskot.

    „K dalším úsporám pak dochází například výměnou osvětlení za úsporná svítidla, obměnou kuchyňských technologií ve věznicích, modernizací tepelných zdrojů, výměnou oken a podobně. Zároveň se dlouhodobě řeší otázka umístění justičních složek do společných objektů, jejich optimální naplněnost a minimalizace výdajů na nájemné v pronajatých prostorách,“ uvedl. 10 % úspor představuje zlepšování energetického managementu.

    „Těžiště této činnosti spočívá v přijímání opatření při regulaci osvětlení, vytápění a regulaci dalších procesů spotřebovávajících energie. Současně je prováděna postupná výměna elektrických spotřebičů za úspornější, rovněž je prováděno snižování počtu některých elektrických spotřebičů, ale se zachováním produktivity práce,“ vysvětlil Pleskot. Ve snižování energetické náročnosti chtějí pokračovat.

    Z dlouhodobého hlediska pomáhá také digitalizace agend. „Zavedením videokonferencí v resortu justice dochází ke snižování nákladů na dopravu, ať již vězněných osob, tak cestovních náhrad účastníků řízení a současně k úspoře časové, včetně lidských zdrojů,“ sdělil. Vyjmenoval také datové schránky, díky kterým ušetří za poštovní služby, elektronickou podobu písemností či elektronický soudní spis. Zmínil i otevřené věznice a probační dům, které snižují recidivu, či elektronický monitorovací systém v domácím vězení – tím vším ušetří Vezeňská služba.

    Hostem pořadu Hráči byl ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS). Hostem pořadu Hráči byl ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS). | Blesk/Tonda Tran

  • 3.Ministerstvo práce a sociálních věcí

    „Za MPSV můžeme nyní v obecné rovině sdělit, že úspory plánujeme v oblasti personální agendy napříč všemi organizacemi resortu, a to primárně díky digitalizaci. Dále se zaměřujeme na provozní úspory týkající se například spotřeby energií, řešíme i revizi dotačních programů,“ sdělil za rezort Jakub Augusta.

    „Další prostředky MPSV plánuje ušetřit díky změně zákona o zaměstnanosti, který je součástí konsolidačního balíčku. Úspory přinese také zrušení takzvaných kompenzací, které se doposud uplatňují u těch uchazečů o zaměstnání, jimž nebylo vyplaceno odstupné, odbytné či odchodné předchozím zaměstnavatelem,“ doplnil s tím, že konečný návrh bude znám v dalších týdnech.

    Tisková konference Mariana Jurečky (KDU-ČSL) k důchodové reformě. (17. 7. 2023) Tisková konference Mariana Jurečky (KDU-ČSL) k důchodové reformě. (17. 7. 2023) | Blesk:Foto : Czech News Center / Rusinova Maria

  • 4.Ministerstvo dopravy

    „Ministerstvo dopravy aktivně hledá úspory ve svém rozpočtu pro rok 2024. K některým úsporám jsme již přistoupili, například v dotačním programu ROCET jsme snížili alokaci z loňských 220 milionů na letošních 100 milionů,“ uvedl tiskový mluvčí Filip Medelský. Jde o podporu pro nákladní železniční dopravce, kteří jezdí na elektřinu.

    Šetří se ale i na běžných provozních výdajích. Úspory by se však neměly dotknout investičních plánů a výstavby nebo údržby, která poběží dál.

    Ministr dopravy Martin Kupka při rozhovoru pro Blesk Ministr dopravy Martin Kupka při rozhovoru pro Blesk | Blesk:Renata Matějková

  • 5.Ministerstvo financí

    „Ministr Stanjura v minulosti uvedl, že resorty by měly šetřit na běžných, provozních i režijních výdajích. Řekl současně, že nebude chtít hledat úspory na straně investic,“ uvedla Gabriela Krušinová za Ministerstvo financí. Dodala, že jednání k úsporným opatřením stále probíhají. Už dříve však rezort Blesku řekl, že zhodnotí jednotlivé činnosti a na základě toho přijde zeštíhlení agend i počtu zaměstnanců.   

    „V případě shody vlády na nutnosti provedení úspor ve zbytku letošního roku půjde s největší pravděpodobností z časových důvodů o úspory, které nevyžadují změnu legislativy,“ uvedla.

    Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) během rozhovoru pro Blesk (11.5.2023) Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) během rozhovoru pro Blesk (11.5.2023) | Foto Blesk - Tonda Tran

  • 6.Ministerstvo průmyslu a obchodu

    Ministerstvo průmyslu chce uspořit na provozu dlouhodobě, ve využívaných budovách proto vsadilo na energeticky úsporné technologie. „Prvotním opatřením bylo snížení teplot vytápění budov, zejména technických prostor, chodeb a sociálních zařízení, důslednější útlum vytápění mimo pracovní dobu, osvěta mezi zaměstnanci zaměřená na vypínání a odpojování spotřebičů a osvětlení při odchodu z pracoviště a další drobná opatření,“ řekl Marek Vošahlík.

    „Největších úspor tak bylo dosaženo loni, kdy oproti předchozímu roku rezort uspořil 30 % zemního plynu a 11 % elektrické energie,“ dodal s tím, že úsporná opatření budou trvat i nadále.

    Vošahlík zopakoval, že letos dojde k dokončení rekonstrukce dvou budov, čímž se v nich sníží výdaje na energie o 35 %.  „Současně bude v tomto roce zahájena realizace návrhu energeticky úsporného projektu, zahrnujícího všechny zbývající užívané objekty, kde je očekávána úspora energií rovněž v řádu 30 až 35 %. Realizace je odhadována na dobu tří let. Platí také snížení výdajů na denní tisk a ostrahu,“ zakončil.

    Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (za STAN) během rozhovoru pro Blesk (20.3.2023) Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (za STAN) během rozhovoru pro Blesk (20.3.2023) | Blesk:Renata Matějková

  • 7.Ministerstvo zemědělství

    „Plány Ministerstva zemědělství související s aktuálním vládním trendem revidovat, případně spojovat nebo rušit jednotlivé agendy s cílem dosažení úspory se ani s příchodem nového ministra nemění. Ministr Marek Výborný (KDU-ČSL) během svého krátkého působení již započal mapování jednotlivých agend, které lze racionalizovat zejména prostřednictvím co nejvyšší míry digitalizace,“ napsal Vojtěch Bílý.

    Už v minulosti řekl Blesku, že úřad snižuje množství vytištěných materiálů nebo autoprovoz. Dotace má snížit asi o 10 milionů korun.

    Ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL) v rozhovoru pro Blesk (10.3.2023) Ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL) v rozhovoru pro Blesk (10.3.2023) | Blesk:FOTO: Jiří Koťátko / CNC

  • 8.Vnitro, místní rozvoj a školství čekají

    Další tři rezorty trvaly na tom, že počkají až na výsledek politických jednání. 

    „Omlouváme se, ale k uvedeným dotazům Vám vzhledem k probíhajícím politickým jednáním nemůžeme sdělit podrobnější informace. Finální návrh rozpočtu rezortu na příští rok bude znám na konci září," uvedla Klára Dlubalová za Ministerstvo vnitra. Před prázdninami šéf vnitra Vít Rakušan (STAN) sdělil Blesku, že se bude šetřit na dotacích a zaměstnancích.

    „Konkretizace úspor je přímo závislá na vyjednáváních o státním rozpočtu na rok 2024 a SDV na roky 2025 a 2026, která stále probíhají. Dle zákona musí vláda návrh rozpočtu schválit a poslat do Poslanecké sněmovny do konce září. Klíčové jednání, kde se SR schválí, se tak dá očekávat ke konci příštího měsíce," sdělila Veronika Hešíková z Ministerstva pro místní rozvoj. 

    „O rozpočtu na rok 2024, včetně škrtů v národních dotacích, které obsahuje konsolidační balíček, se na vládni úrovni stále jedná. Výsledek zveřejníme ve chvíli, kdy bude rozpočet na rok 2024 schválen," řekla také tisková mluvčí Ministerstva školství, tělovýchovy a mládeže Tereza Fojtová. 

    Projednávání úsporného balíčku ve Sněmovně: Rakušan, Fiala a Jurečka (7.9.2023) Projednávání úsporného balíčku ve Sněmovně: Rakušan, Fiala a Jurečka (7.9.2023) | Foto Blesk - Jiří Koťátko

jajas ( 13. září 2023 09:30 )

To jsou fakt *š*u*l*í*n*i* s tím šetřením to asi neberou tak vážně, když "Úředníci od Černochové se stěhují po NKÚ. Za třikrát vyšší nájemné. Nejvyšší kontrolní úřad doteď platil v budově u Libeňského mostu v Praze nájemné kolem 18 milionů ročně. Ministerstvo obrany si teď stejné prostory pronajme za 66 milionů!"
"Slovy čísel: moderní prosklené kanceláře s výhledem na Prahu stály loni kontrolory 19,4 milionu, předtím se nájemné pohybovalo zhruba od 17 do 18,8 milionu za rok. Obrana vedená ministryní Janou Černochovou (ODS) uzavřela smlouvu na 66,3 milionu ročně.
Si dělají z lidí pwdel...a zase ta Černochová....ta baba by byla i zadarmo drahá! A celý Spolek je naprosto v klidu....Fakt?

Jirik-ta ( 12. září 2023 23:08 )

Zbohatneme jen prací

Jirik-ta ( 12. září 2023 22:47 )

Jirik-ta ( 12. září 2023 16:01 )

jó až se zima zeptá atd. hráli si na vojáky a provokovali Rusi

Jirik-ta ( 12. září 2023 15:59 )

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa