Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Podcast: Tatínkové porody streamují rodině nebo u nich koukají na fotbal. Ženy u nich nemusí křičet

Video se připravuje ...
Autor: pdc, ub, jim - 
29. září 2023
17:00

Porody jsou bezesporu jedním z největších životních zážitků rodičů. Gynekoložka Kamila Žižková a porodní asistentka Klára Sedmerová přivedly na svět již stovky dětí. V podcastu Už budu! vyvrátily nejrůznější mýty, které o porodech panují, rozpovídaly se o tom, co na sálech zažily, a otevřely i samostatnou kapitolu - tatínci.

Jeden z největších mýtů o porodech, který dokáže Kláru pořádně rozčílit, jsou různé zkazky, že porodní báby, doktoři a celý zdravotnický personál rodičky v porodnici mučí a šikanuje. Podle porodní asistentky se v médiích a na internetu přetřásají pouze negativní zkušenosti a úplně zapadají pozitivní zkušenosti.

Video Už budu! Celý rozhovor s Pindy z gyndy - pdc, ub, Jan Jedlička, Radek Železný
Video patří k placenému obsahu Blesku
Odemknout video

Klára a Kamila spolu pracují na porodním sále, kde šíří svůj nakažlivý humor a tím uvolňují atmosféru. O svých zkušenostech s nadhledem také mluví v oblíbeném podcastu Pindy z gyndy. Mezi nejsilnější zážitky Kláry patřil první porod, který si dobře pamatuje dodnes. „Po něm jsem hodinu brečela na chodbě, strašně jsem se klepala, jak ze mě spadl ten adrenalin a prostě úplně to bylo šílený. Říkala jsem si, že jsem vlastníma rukama přivedla na svět dítě a jakože teď jsem fakt porodní bába. A odteď až do smrti nechci dělat nic jinýho,“ líčila své pocity Klára.

Její kamarádka a gynekoložka Kamila si naopak na první miminko, které pomohla přivést na svět, nepamatuje, ačkoliv slibovala rodičům, že na jméno děťátka do smrti nezapomene. Na paměti jí zůstaly porody, které byly něčím zcela ojedinělé. Kupříkladu u jednoho byla na sále s párem 12 hodin, než žena porodila. „Strašně se mi líbil jejich vztah, měli tam i fotografku, takže to bylo fakt takový hezký, intimní a doslova jsme vypiplali to miminko na svět,“ usmívala se Kamila.

Děkujeme, že nás sledujete, odebíráte a hodnotíte. Můžete nám napsat, co si o podcastu myslíte, nebo doporučit hosta na bleskpodcasty@cncenter.cz. Více informací o moderátorce Zorye Blue naleznete zde. Další zajímavosti o gynekologii a ženských pohlavních orgánech se dočtete v knize Kamily Žižkové - Vulva není vagína.

Další z mýtů je, že ženy při porodu křičí, podle hostek podcastu se to různí a některé rodičky křičí jak paviáni a jiné ani nepípnou. Nejdůležitější ale je pořádně dýchat a tlačit! Když se pak miminko narodí, neplatí, že bude hned brečet. Někdy dle Kamily novorozenci jen pobrukávají. V amerických filmech jsou pak běžné scény, že muž odváží ženu, které praskla plodová voda, velmi rychle do nemocnice. To je dle zdravotnic také nesmysl. Nastávající maminka by se měla dostat do porodnice přibližně hodinu po prasknutí plodové vody. Samostatnou kapitolou jsou tatínci u porodu, kteří dělají neuvěřitelné věci...

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na 9 webech.