Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Podcast: Zakopání »snubáků« a růže za menstruaci. Jaké zvláštní rituály lidé provádějí?

Video se připravuje ...
Autor: pdc, ub, jim - 
22. září 2023
17:00

Přechodové rituály patří neodmyslitelně k lidským civilizacím. Dodneška dodržujeme nejrůznější zvyky a tradice, které doprovází životem nás a naše blízké. Zároveň ale vytváříme rituály nové. Lektorka Barbora Zemanová popsala v podcastu Už budu! dojemné i velice smutné ceremonie, při nichž jen stěží zadržovala slzy. 

Hostka 47. dílu podcastu Už budu! doprovází své klienty při rituálech, ale nepředstavujte si, že je přítomná u každodenních rituálů, jako jsou kupříkladu vaření kávy nebo čištění zubů. Ceremonialistka nejčastěji chodí na svatby a v daleko menší míře provádí rozchodové rituály.

Video Už budu! Celý rozhovor s Barborou Zemanovou - pdc, ub, Jedlička, Železný, Marek
Video patří k placenému obsahu Blesku
Odemknout video

Část rituálů vykonává samozřejmě sama církev od křtu, přes biřmování až po poslední pomazání a pohřeb. Dle Barbory Zemanové tam ale mimo tyto církevní zvyky patří „i rituály pro ženy, jež jsou spojené s reprodukčním cyklem. Takže to jsou oslavy vstupu do ženství, oslavy první menstruace neboli menarche. Dělají se předporodní a poporodní rituály. Zároveň jsou v dnešní době i velmi žádané rituály menopauzy,“ uváděla Zemanová různé příklady, přičemž mezi ně patří i poslední rozloučení a rituály smrti.

Chlapci i děvčata by měli dle Zemanové projít také rituálem dospívání. U kluků lze uskutečnit při první ejakulaci ve zhruba 12, 13 letech: „Tátové třeba berou kluky na vision quest, kdy hledají vize tím způsobem, že jdou na několik dní do přírody a musí v ní nějak přežít. Chlapec se tak dostává do určité míry diskomfortu a čelí výzvě, že je potřeba se naučit přežít,“ jmenuje jeden z pánských rituálů. Holky zase mohou dostat od tatínka po první menstruaci červenou růži nebo jít na společnou rodinnou večeři.

Děkujeme, že nás sledujete, odebíráte a hodnotíte. Můžete nám napsat, co si o podcastu myslíte, nebo doporučit hosta na bleskpodcasty@cncenter.cz. Více informací o moderátorce Zorye Blue naleznete zde

Mezi nejoblíbenější ceremonie lektorky patří svatby, které mohou mít velmi spirituální nádech, ale odehrát se i velmi civilně. Mezi její nejsilnější zážitky patří svatba, kdy musela nejprve přesvědčit chladného byznysmena manžela, aby přistoupil na rituální svatbu podle představ své nastávající. Nakonec došli ke kompromisu a všichni pak překvapeně zírali, co se mezi svatebčany odehrálo.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na 9 webech.