Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

V Kohoutovicích hořel pařez: Legendární článek před 11 lety zbořil internet

Ilustrační foto
Ilustrační foto  (Autor: profimedia)
Autor: jel - 
21. srpna 2023
18:31

V neděli 21. srpna 2012 došlo v Kohoutovicích k bezvýznamné události, hořel tam pařez. Díky článku v Brněnském deníku Rovnost tahle zpráva ale doslova obletěla internet. O článku vzniklo velké množství vtipů a „hořící pařez“ najdete v mapách, má svou stránku na wikipedii a vznikla dokonce kniha.

Před jedenácti lety začal na Libušině třídě v Brně-Kohoutovicích hořet pařez o průměru dvacet centimetrů. Všiml si toho pozorný starší zahrádkář z nedaleké kolonie Juranka a duchaplně událost oznámil hasičům. Na místo vyjely dvě jednotky hasičů, druhá jednotka však už do hašení požáru pařezu nezasáhla. 

„V úterý krátce před jednou hodinou odpoledne vyjeli hasiči do ulice Libušina třída v brněnských Kohoutovicích. Hořel tam pařez. Uhasili ho a vrátili se zpátky na základnu,“ napsala před jedenácti lety o události novinářka Anna Fajkusová do Brněnského deníku Rovnost. Tehdy zřejmě neměla nejmenší tušení, že touto kratičkou zprávou způsobí neuvěřitelný poprask.

Absurdní zpráva se začala šířit internetem jako lavina a začaly vznikat nejrůznější vtipy s tématikou hořícího pařezu. O události dokonce vznikla stránka na wikipedii, hořící pařez lze najít i v mapách a vznikla také básnická sbírka. Básně jsou sestaveny z tiskových zpráv brněnských strážníků.

Minulý rok uplynulo od události už deset let a Marek Blahuš se rozhodl vyžádat si oficiální cestou od hasičů podrobnější informace o této události. Díky němu tak nyní víme například to, jak byl pařez velký nebo kdo událost oznámil. Detailně si o tom můžete přečíst zde. Blahuš společně s několika dalšími nadšenci se v loni také vydal hledat pověstný pařez. „Pařez jsme sice nenašli, ale jsme na místě. Zapíchneme zde alespoň ceduli s nápisem, že tady hořel pařez,“ řekl tehdy Deníku.

Video  Vyrobte si truhlík z pařezu! S naším návodem to zvládnete  - Hobby_Věra Exnerová, Soundcloud
Video se připravuje ...

 

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi