Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Lisa bojuje s anorexií už 40 let: Nyní plánuje podstoupit asistovanou sebevraždu

Autor: fik - 
23. července 2023
11:40

Lisa Pauliová (47) z Kanady se již 40 let potýká s poruchou příjmu potravy a nyní váží pouhých 41 kilogramů. V minulosti podstoupila několik léčebných procesů a dvakrát byla hospitalizována. Nyní zoufalá žena oznámila, že už svůj život prožila a každý další den je pro ni peklo. V současné době plánuje využít asistované sebevraždy. 

Lisa má špatný vztah ke svému tělu už od svých osmi let. Téměř čtyřicet let bojuje s poruchou příjmu potravy a nyní váží jen 41 kilogramů. Vydrží několik dní bez pevné stravy a je příliš slabá na to, aby si domů nosila sama nákup. Svůj život popsala jako utrpení. 

„Každý den je pro mě peklo. Zkusila jsem už všechno, jsem hotová. Mám pocit, že už jsem svůj život prožila,“ svěřila se. Nyní chce Lisa využít asistované sebevraždy hned, jak na to bude mít nárok.

Kanada asistovanou sebevraždu legalizovala v roce 2016 pro lidi s nevyléčitelným onemocněním. V roce 2021 ji rozšířila pro lidi s nevyléčitelnými, ale ne terminální stavy. V březnu roku 2024 vstoupí v platnost rozšíření kritérií pro lidi, kteří trpí duševní chorobou, která zasahuje do jejich každodenního života a vyžaduje lékařskou péči.

Lisa tuto myšlenku poprvé vznesla u psychiatričky Justine Dembové v dubnu 2021. Doktorka Dembová působí v panelu odborníků hodnotící případy žádostí o asistovanou sebevraždu. Lékařka se spolu s kolegy snaží zjistit, zda pacienti dostali veškerou dostupnou lékařskou a sociální podporu. „Lisa podstoupila velmi kvalitní léčbu a ta na ni prostě neměla žádný vliv,“ citoval lékařku britský deník Daily Mail. 

„Byla jsem v šoku. Prostě jsem si nedokázala představit, že by Lisa nebyla na tomto světě, ale nemůžeme předvídat, že bude dalších 10 nebo 20 let žít s touto poruchou. Říkám si, že tohle je to, co chce, a je to její život a já musím jít dál bez ní,“ prohlásila Lisina matka Mary Heatleyová, když si uvědomila, čím její dcera prochází. 

Video  Bojovaly někdy missky s anorexii?  - Thomas Kruchina, Jan Jedlička
Video se připravuje ...

aquarie ( 25. července 2023 21:33 )

Cetla jsem k tematu prispevek jedne pani z Kanady,ktera psala, ze to u nich vypada tak, ze kdyz resili vazny zdravotni problem u clena rodiny,nebyla jim nabidnuta maximalni pece, ale byla jim ze strany zdravotnika nebo soc.pracovnika primo nabidnuta asistovana sebevrazda. A to je spatne.

Tom Zach ( 25. července 2023 07:21 )

Váš život bude dost špatný.

Zobrazit celou diskusi