Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Joe se stal prvním člověkem s transplantovaným obličejem i rukama: Našel lásku svého života, prozradil

Autor: fik - 
5. července 2023
17:57

Joe měl v důsledku autonehody popáleniny 3. stupně na 80 % těla a jako první podstoupil úspěšnou transplantaci obličeje i rukou. Nyní získává zpět svoji nezávislost, učí se prát, vařit a uklízet. Dokonce potkal lásku svého života! Jessicu inspiroval Joeův pozitivní přístup k životu a dvojici sblížila láska k pejskům.

Po děsivé autonehodě

Joe DiMeo v roce 2018 usnul za volantem svého auta, když se vracel domů z noční směny. Auto se převrátilo a explodovalo, Joe přežil jen díky lidem, kteří ho z plamenů vytáhli. Mladík utrpěl popáleniny 3. stupně na 80 % svého těla. Lékaři mu museli amputovat prsty a přišel také o rty, uši a oční víčka. 

Joe strávil 3 a půl měsíce v kómatu, poté se měsíc probouzel a snažil se cvičit a následovaly dva měsíce rehabilitace. Podstoupil zhruba 20 plastických operací a kožních štěpů. Je ale také první člověk, u kterého se podařila zároveň transplantace obličeje i obou rukou. 

Nejnáročnější transplantace v historii 

Joe, jakožto mladý člověk teprve na začátku života, k transplantaci, která by mu alespoň částečně navrátila vzhled, upínal veškeré své naděje. Přestože měl však jen 6% šanci, že se pro něj najde optimální dárce, Joe ani jeho ošetřující doktor se nevzdávali. 

Nakonec se přece jen dárce našel. Joe pro deník Daily Mail vypověděl, že mu bylo jedno, jestli to bude žena nebo muž, ale přece jen by dal přednost dívčímu obličeji, aby se už nemusel holit. 

Chirurgický zákrok trval celých 23 hodin. Podílelo se na něm 16 lékařů a více než 120 zdravotníků. Joe ale ležel dalších 5 týdnů na jednotce intenzivní péče, než se na svůj nový obličej mohl podívat. 

Když jsem poprvé viděl svou tvář, nezasáhlo mě to. Nejdříve to nevypadalo skutečně. Otoky ale mizí každým dnem. Nyní už vidím své lícní kosti. Vždycky je světlo na konci tunelu. Nikdy se nezdávejte,“ řekl Joe. 

Dárce byl dvakrát starší

Dárce Joeho nového obličeje je osmačtyřicetiletý muž z Delaware. Zemřel dva dny před transplantací na mrtvici, víc doktoři Joeovi nesdělili. 

Nepřipadalo mi to divné, když jsem měl tvář někoho, kdo je téměř dvakrát starší než já, protože jsem byl úplně připraven začít znovu svůj život. Takový jsem teď a smířil jsem se s tím docela rychle, opravdu,“ svěřil se Joe. 

Nyní by se chtěl setkat s rodinou dárce a poděkovat jim. „Jsem jim vděčný za tento dar. Nevím, jak poděkovat někomu, kdo vám dá druhou šanci na život,“ prohlásil.

Joeův nový život

Joe nyní získává zpět svou nezávislost. Zvládne vařit, prát, uklízet a řídit. Rád by si pořídil vlastní auto, koupil větší byt a dokonce píše knihu. 

Nejenže Joe po incidentu zjistil, kdo jsou jeho skuteční přátelé, potkal také lásku svého života. Dvaatřicetiletá Jessica Kobyová se nechala inspirovat Joeovým pozitivním pohledem na svět a napsala mu zprávu na instagramu. 

Prvně svůj vztah vedli na dálku, poté se Jessica přestěhovala z jižní Kalifornie, aby byla Joeovi blíž. „Je to docela tichý chlap. Zpočátku se drží v ústraní a jen pozoruje své okolí. Je vzdělaný a může vést rozhovor s úplně každým a to se mi na něm líbí. Je jemný, laskavý a odvážný. Navzdory všemu, čím si prošel, zůstává pozitivní. Miluju Joea uvnitř i navenek, protože je vtipný, ví, co v životě chce, a na svůj věk je velmi vyspělý,“ prohlásila Jessica. 

Po té nehodě jsem nehledal lásku, ale vždy jsem si byl jistý, že se to nakonec stane, protože jsem uvnitř stejný. Nic se nezměnilo kromě mé kůže,“ vyjádřil se Joe.

Video  Znetvořenému muži poprvé v historii medicíny úspěšně transplantovali obličej a dvě ruce  - NYU Langone Health
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi