Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Invaze obřích šneků: Oblovky v postižených oblastech ožírají i domy!

Autor: fik - 
30. července 2023
05:00

Floridu již poněkolikáté terorizují obří šneci. V minulosti nepomohl jed ani speciálně vycvičení protišnečí psi, nyní Spojené státy vyhlásily extrémní karanténu. Měkkýši jsou schopni zdlábnout i lidské obydlí včetně omítky, barvy i štuku! 

Obří afričtí šneci Floridu terorizují již od 60. let 20. století. Oblovky žravé váží až 300 gramů, dorůst mohou i do velikosti předloktí, a to hlavně díky zdroji vápníku, který si na Floridě našly. Nepohrdnou omítkou, barvou, ani plastovou popelnicí!

Škody i nebezpečné nemoci

Úrodu na poli šneci dokáží zlikvidovat během jedné noci. Zbavit se jich ale není vůbec snadné, dokáží se totiž množit neuvěřitelně rychle a během jednoho reprodukčního období snesou i tisíc vajec. 

Podle informací Prima Zoom šneci pro lidi mimo jiné představují obrovské riziko nakažení zánětem mozkových blan. Infikovat se můžete velmi snadno a to například konzumací zeleniny, kterou oblovka pokálela. 

Šnečí karanténa

Místní obyvatelé se v minulosti se šnečí invazí snažili bojovat jedem na měkkýše i speciálně vycvičenými protišnečími psy, kteří oblovky dokáží vyčmuchat i dvacet centimetrů pod zemí. Tyto snahy vyšly na miliony korun, avšak marně. 

Z tohoto důvodu se floridské úřady rozhodly pro drastická opatření - extrémní karanténu v oblasti, kde se žraví šneci vyskytují. Lidé se v ní mohou pohybovat volně, nesmějí ale převážet květiny, hlínu ani jiné věci, ve kterých by se mohly ukrývat vajíčka měkkýšů.

Oblovky je také zakázáno kamkoliv přemisťovat a jakkoliv manipulovat s napadenou půdou a plodinami.  

Video  Netradiční restaurace stojí na kraji Dolních Chaber a je součástí taktéž netradiční farmy šneků. Spolumajitelem obojího je Roman Chusnutdinov, který jednoho dne šnečí maso ochutnal a zcela mu podlehl.  - David Zima
Video se připravuje ...

Celebrity-chachacha ( 4. srpna 2023 19:25 )

A nejsou to vždy šneci

krapotkin ( 30. července 2023 13:45 )

Evropu zase vyžírají několik let jiní obyvatelé Afriky.

Zobrazit celou diskusi