Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Ukrajinci dostali obávanou kazetovou munici z USA. „Může přinést radikální změnu,“ věří generál

Aktualizováno -
14. července 2023
06:48
Autor: ČTK, swp - 
13. července 2023
20:35

Ukrajina už od USA dostala dodávku kazetové munice, řekl stanici CNN ukrajinský armádní velitel Oleksandr Tarnavskyj. Zatím tuto nově dodanou munici ukrajinské síly podle něj nepoužily. Poskytnutí kazetové munice Ukrajině v minulých dnech vyvolalo debaty vzhledem k tomu, že přes 120 zemí se v minulosti zavázalo, že tuto munici nebude používat. Ukrajina, Rusko ani USA k nim ale nepatří.

„Právě jsme ji dostali, ještě jsme ji nepoužili. Může ale přinést radikální změnu,“ uvedl generál Tarnavskyj. Dodal, že jde o „velmi silnou zbraň“ a že se podle něj invazní síly vzdají části území, kde je možné ji použít.

Vyšší velení ukrajinské armády podle Tarnavského rozhodne, kde bude možné kazetovou munici použít. „Rusové si myslí, že ji použijeme na celé frontě. Tak to vůbec není. Mají ale velké obavy,“ sdělil také generál.

„Kazetová munice byla v této chvíli dodána,“ potvrdil rovněž generál Douglas Sims, velitel operací na generálním štábu americké armády. Dodání kazetové munice oznámil americký prezident Joe Biden v rámci nové dodávky zbraní a vojenské techniky Ukrajině. Rozhodnutí označil za „velmi obtížné“.

Nebezpečí pro civilisty

Kazetová munice v určité fázi svého letu exploduje a rozpadne se na menší nálože, které se rozptýlí v širším okolí. Nevybuchlé nálože mohou představovat nebezpečí pro civilisty i dlouho po skončení konfliktu. USA nicméně tvrdí, že podíl nevybuchlých menších náloží v jimi poskytnutých granátech bude menší než 2,5 procenta.

Poskytnutí kazetové munice Washingtonem Ukrajině vyvolalo odmítavé reakce některých evropských a dalších představitelů, kritizovala ho také mezinárodní organizace Human Rights Watch. Nesouhlas s dodávkou vyjádřila například německá ministryně zahraničí Annalena Baerbocková, španělská ministryně obrany Margarita Roblesová, proti dodávkám vystoupil i generální tajemník OSN António Guterres.

Češi: Nebudeme ji vyrábět ani používat

České ministerstvo zahraničí pouze uvedlo, že Česká republika patří mezi země, které se zavázaly kazetovou munici nepoužívat. „Česko se jako smluvní stát Úmluvy o zákazu použití kazetové munice zavázalo, že nebude kazetovou munici vyrábět ani používat. To platí,“ sdělil ČTK mluvčí ministerstva Daniel Drake.

Jak Rusko, tak Ukrajina už kazetovou munici během současné války použily, tvrdí organizace Human Rights Watch. Dodávky munice na Ukrajinu přesto Moskva ostře zkritizovala. Ruské velvyslanectví v USA podle agentury TASS sdělilo, že rozhodnutím poskytnout Kyjevu kazetovou munici se Spojené státy v podstatě přiznaly ke spáchání válečných zločinů na Ukrajině.

Video  Smrtící déšť: Video ukázalo ostřelování mariupolských oceláren Azovstal. Použili Rusové kazetovou munici?  - Reuters
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa