Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C

Putin označil Ukrajinu v NATO za hrozbu. Vrátili se ke studené válce, odsoudila Moskva summit ve Vilniusu

Aktualizováno -
13. července 2023
18:58
Autor: ČTK, mav, swp - 
12. července 2023
22:31

Summit NATO, který se v úterý a ve středu konal v litevské metropoli, ukázal, že aliance se s konečnou platností vrátila ke schématům studené války. Uvedlo to v prohlášení ruské ministerstvo zahraničí. Možné členství Ukrajiny v NATO e přitom hrozbou pro Rusko, varoval v televizním vysílání ruský prezident Vladimir Putin.

„V potaz vezmeme vytyčené výzvy a hrozby pro bezpečnost a zájmy Ruska a budeme včas a vhodně reagovat za použití všech dostupných prostředků,“ uvedla ruská diplomacie. Rusko podle ní také bude pokračovat v posilování vojenského a obranného systému země.

„Kolektivní Západ v čele se Spojenými státy není připraven akceptovat vznik multipolárního světa a hodlá bránit svou hegemonii všemi dostupnými prostředky, včetně vojenských,“ pokračuje prohlášení.

„Pokusy NATO zakrýt své agresivní snahy a akce Chartou OSN nesnesou žádnou kritiku. Aliance a světová organizace nemají nic společného. Pro Západ je 'řád založený na pravidlech' samozvanou výsadou porušovat mezinárodní právo. Výsledek akcí NATO je dobře znám - rostoucí ohniska nestability, ničení států, bující terorismus, nepotrestané válečné zločiny, krev civilistů včetně dětí, nekonečné proudy uprchlíků,“ obviňuje Moskva.

V rámci této eskalace „zveřejnili novou várku slibů, že budou kyjevskému režimu dodávat stále modernější zbraně s dlouhým doletem, aby se konflikt táhl co nejdéle - až do vyčerpání,“ stojí rovněž v prohlášení ruské diplomacie na adresu Severoatlantické aliance.

Summit Severoatlantické aliance se soustředil zejména na situaci na Ukrajině, která od února loňského roku čelí ruské invazi. Členské země mimo jiné přijaly novou strategii kolektivní obrany pro případ možného ruského útoku a teroristické hrozby, která počítá mimo jiné s dramatickým zvýšením počtu vojáků připravených rychle nastoupit do akce.

Zároveň se účastníci summitu dohodli, že Ukrajině, která doufala v oficiální pozvánku, zkrátí cestu k jejímu členství v alianci; konkrétní harmonogram však k nespokojenosti Kyjeva neoznámili.

Putin: Je to hrozba pro Rusko

„Každá země má právo zajistit svou bezpečnost a samozřejmě si i vybrat způsob, jakým svého cíle dosáhne,“ řekl ve čtvrtek ruský prezident Vladimir Putin. Pro Ukrajinu ale podle něj platí jedna podmínka. „Při zajištění bezpečnosti jedné země by neměla být ohrožena země jiná,“ řekl Putin.

Kyjev tak nezískal pozvánku k připojení ani jeho časový plán, které si sliboval. Možné členství Ukrajiny v NATO je však přesto pro Rusko hrozbou, vzkázal Putin podle agentury TASS. Moskva podle něj není proti diskuzi o bezpečnostních zárukách, ty ale nesmí být na úkor zájmů Ruska.

Video  Bleskové zprávy: Sněmovna projednává úspory, opozice slibuje peklo!  - Petr Macek, Lukáš Červený, reuters
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa