Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 22°C

Hrůzný nález v Súdánu: V masovém hrobě objevili nejméně 87 těl včetně dětí

Aktualizováno -
13. července 2023
11:34
Autor: ČTK - 
13. července 2023
11:01

Nejméně 87 těl se našlo v masovém hrobě u města Džunajná na západě Súdánu, informoval dnes Úřad vysokého komisaře OSN. Podle něj mrtvé zřejmě mají na svědomí polovojenské Jednotky rychlé podpory (RSF) bojující proti súdánské armádě. Komisař Volker Türk důrazně odsoudil zabíjení civilistů a vyzval k důkladnému vyšetření událostí.

První z 87 obětí v asi metr hlubokém hromadném hrobě, mezi nimiž je i sedm žen a sedm dětí, byly nalezeny 20. června. Podle úřadu komisaře OSN tito lidé zřejmě zemřeli při násilnostech, které následovaly po zabití guvernéra súdánského státu Západní Dárfúr Chamíse Abakara 14. června. Abakar byl zabit jen několik hodin poté, co obvinil RSF z páchání genocidy. V televizním rozhovoru také požádal o mezinárodní intervenci, která by zastavila násilí v Západním Dárfúru.

„Civilisté jsou zabíjeni náhodně a ve velkých počtech,“ řekl v saúdskoarabské televizi v červnu Abakar, který za viníka násilností označil RSF a spojenecké arabské milice. Dodal, že armáda napadeným nikterak nepomáhá. Podle súdánské armády Abakara unesly a zabily RSF, které ale obvinění odmítly.

Komisař Volker Türk dnes odsoudil zabíjení civilistů a vyzval strany konfliktu, aby zajistily obětem bojů důstojný pohřeb. Rovněž připomněl, že podle mezinárodního práva všechny strany bojů musejí zajistit zraněným lékařskou péči. Türk rovněž vyzval k zastavení násilností a zabíjení lidí a k zastavení podněcování etnické nenávisti.

Konflikt mezi súdánskou armádou a RSF, který se odehrává především v hlavním městě Chartúmu a západních regionech země, propukl v polovině dubna a podle ministerstva zdravotnictví při něm přišlo o život nejméně 3000 lidí. Své domovy muselo kvůli bojům opustit na 3,1 milionu lidí, z toho více než 730.000 jich uteklo do zahraničí, vyplývá z nejnovějšího odhadu Mezinárodní organizace pro migraci (IOM).

Video  Proč Putin dál zabíjí civilisty? Expert o ruském bombardování Ukrajiny  - Pavlína Horáková
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi