Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Štědrý dar: 32,5 miliardy korun zamíří do Súdánu. Šéfa OSN však znepokojují zprávy o znásilňování

Autor: ČTK - 
19. června 2023
19:39

Přispívající země slíbily dát na humanitární pomoc Súdánu 1,5 miliardy dolarů (32,5 miliardy korun). Oznámila to dnes v Ženevě OSN na dárcovské konferenci věnované této africké zemi, kterou zmítá násilí. Generální tajemník OSN António Guterres na konferenci vyjádřil znepokojení nad zprávami o sexuálním násilí ve městě Džunajná a etnickým rozměrem násilí v regionu Západní Dárfúr. Podle AFP také řekl, že Súdán se propadá do spirály „smrti a destrukce“ bezprecedentní rychlostí. Země na konferenci přislíbily konkrétní částky na humanitární pomoc Súdánu, například USA dodatečných 171 milionů dolarů (přes 3,7 miliardy korun) a Německo 200 milionů eur (téměř 4,8 miliardy korun) do příštího roku.

„Tato krize bude vyžadovat trvalou finanční podporu. A já doufám, že budeme moci udržet Súdán na vrcholu našich priorit,“ řekl na závěr konference šéf Úřadu OSN pro koordinaci humanitárních záležitostí Martin Griffiths.

Guterres dnes podle agentury Reuters varoval, že cílené útoky proti civilistům na základě etnické identity by mohly být posuzovány jako zločiny proti lidskosti. „Zvlášť mě znepokojují zprávy o násilí na základě pohlaví a sexuálním násilí a etnický rozměr násilí v Džunajně,“ řekl šéf OSN na konferenci, jejímž cílem je vybrat peníze na humanitární operace OSN v Súdánu. „Násilí proti humanitárním pracovníkům a útoky na civilní infrastrukturu a humanitární dodávky musí skončit,“ dodal.

V Súdánu proti sobě od poloviny dubna bojují dřívější spojenci - armáda a polovojenské Jednotky rychlé podpory (RSF). Střet podnítilo napětí spojené s mezinárodně podporovaným plánem přechodu k civilní vládě. Od nedělního rána v zemi platí třídenní příměří. Dřívější ujednání o klidu zbraní ale byla opakovaně porušována.

Podle AFP si konflikt za dva měsíce vyžádal více než 2000 mrtvých a více než 2,2 milionu lidí vyhnal z domovů. Podle súdánského ministra zdravotnictví zahynulo už více než 3000 lidí a více než 6000 dalších bylo zraněno.

„Bez silné mezinárodní pomoci by se Súdán mohl rychle stát místem anarchie, které vyvolává nejistotu v celém regionu,“ varoval Guterres. Podle OSN válka uvrhla region Dárfúr do humanitární katastrofy.

Vysoký komisař OSN pro lidská práva Volker Türk dnes řekl, že jeho úřad má zprávy o sexuálním násilí vůči nejméně 53 ženám a dívkám, přičemž 18 až 20 žen bylo znásilněno během jednoho útoku. Téměř ve všech případech přitom byli podle něj jako pachatelé identifikováni příslušníci RSF. „Stále jsme svědky bezohledného a nesmyslného konfliktu, který se odehrává v prostředí naprosté beztrestnosti,“ řekl Türk.

OSN před dnešní dárcovskou konferencí uvedla, že zatím obdržela jen 16 procent z 2,57 miliardy dolarů (61 miliard Kč), které jsou letos zapotřebí na pomoc v Súdánu. Dalších 470 milionů dolarů je podle OSN potřeba na pomoc uprchlíkům ve východní Africe.

Griffiths dnes na ženevské konferenci řekl, že nyní rozděluje dodatečných 22 milionů dolarů (zhruba 479 milionů korun) na řešení prioritních humanitárních potřeb v Súdánu.

Konkrétní částky na humanitární pomoc dnes přislíbily například Německo, USA a Katar. Německo věnuje do roku 2024 na humanitární pomoc 200 milionů eur, oznámila dnes státní ministryně na ministerstvu zahraničí Katja Keulová. Polovina z této částky jsou podle ní nové prostředky, které je nutné ještě rozplánovat podle vývoje bezpečnostní situace a možností přístupu pro humanitární pomoc.

Spojené státy dnes slíbily dát na humanitární potřeby Súdánu 171 milionů dolarů, oznámila šéfka americké vládní agentury pro humanitární pomoc USAID Samantha Powerová. Katarský premiér šajch Muhammad bin Abdar Rahmán Sání dnes za svou zemi slíbil 50 milionů dolarů na pomoc Súdánu.

Humanitární pomoc v Súdánu potřebuje na 25 milionů lidí, což je více než polovina obyvatel. Světová zdravotnická organizace (WHO) varovala, že by do konce roku mohlo v Súdánu více než 100 000 dětí trpět těžkou akutní podvýživou se zdravotními komplikacemi.

Video  Analytik Mikulecký o situaci v Súdánu: Hrozí vznik další migrační vlny směrem do Evropy.  - Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi