Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Zraněnému orlovi museli amputovat křídlo: Záchranná stanice popsala náročnou péči

Autor: jel - 
10. července 2023
14:10

V březnu našli dva lidé na procházce u Protivína vážně zraněného orla mořského. Dravec podstoupil dvě operace, křídlo už se ale veterinářům zachránit nepodařilo a museli mu ho amputovat. Orel nyní zůstává v záchranné stanici v Makově, tam ale mají problém se shánění potravy. Dravec nechce totiž nic kromě větších ryb a větších kusů masa.

Nálezci nejenom že zavolali pomoc, ale vyčkali se zraněným orlem do příjezdu zvířecích záchranářů. Jak podotkl předseda Záchranné stanice živočichů Makov Libor Šejna, místo bylo nepřehledné a kdyby tam ochotní lidé nepočkali, jen těžko by tam orla hledal. 

Video  Orel mořský s amputovaným křídlem  - Záchranná stanice živočichů Makov - Libor Šejna
Video se připravuje ...

Dravec na veterinární klinice v Kralupech podstoupil dvě operace. Křídlo už bohužel zachránit nešlo, museli mu ho amputovat. V současné době se orel stále nachází v Makově. „Zhruba před měsícem jsme ho zkusili dát do expoziční části stanice, zdá se, že si zvyká i na přítomnost lidí,“ popsal Šejna s tím, že největší problém má pták s ním, protože zvíře si zřejmě pamatuje, jak ho kvůli léčení odchytával.

Další nepříjemností je, že je orel poněkud vybíravý a kromě větších ryb a větších kusů masa nechce žrát nic. Stanice pro něj proto komplikovaně shání potravu.  

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi