Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 22°C

Drama pod Bukáčkovým hnízdem: Čapí fanoušci nám lezou na zahrady, zuří místní

Autor: jel - 
27. června 2023
12:49

Příběh čápa Bukáčka z hnízda v Mladých Bucích před dvěma lety dojal celé Česko. Jeho partnerka uhynula na drátech elektrického vedení a on zůstal na mláďata sám. Čapí samec se stal ptačí celebritou a jeho hnízdění sleduje velké množství lidí. Obyvatelé Mladých Buků, kteří bydlí blízko hnízda, si ale stěžují. Lidé jim neomaleně lezou na pozemek.

V roce 2021 nadšené pozorovatele čapích hnízd zaujala smutná událost z Mladých Buků na Trutnovsku. Ptačí maminka tam zahynula na drátech elektrického vedení a čáp Bukáček zůstal sám na tři mláďátka. Díky veliké solidaritě lidí, kteří osud ptáčků sledovali, a především díky Jiřímu Zemanovi a Šándoru Havránovi se podařilo čapí rodince pomoci.

Čapí celebrita Bukáček se na hnízdo v Mladých Bucích vrátil i letos a to s novou partnerkou Betynkou. Společně se nyní starají o čtyři mláďata, která rostou jako z vody. Jejich hnízdění díky webkameře sledují tisíce lidí. Na sociální síti dokonce vznikla skupina fanoušků právě tohoto hnízda a má více než 15 tisíc členů. 

Dojde nám trpělivost!

Některým ale zřejmě nestačí jenom pozorovat přes kameru a rádi by se dostali k hnízdu co nejblíže. Neváhají kvůli tomu ani vkročit na cizí pozemek, což se nelíbí obyvatelům Mladých Buků. Nevítaná návštěvnice se objevila i na zahradě paní Michaely, která zveřejnila rozhořčený příspěvek. Seniorku prý upozornila, že se nachází na cizím pozemku, paní se k ní ale chovala dost neomaleně.  

„Z pozemků a zahrad v blízkosti hnízda není do hnízda vidět o nic lépe než od silnice z chodníku. Hnízdo je v patřičné výšce,“ napsala žena. „Díky kameře máte možnost vidět čápům do všech tělesných otvorů, které mají, takže nevidím důvod lézt někomu na zahradu, abyste viděli hnízdo zespodu a čápi vůbec,“ doplnila.

„Prosím, respektujte naše soukromí! Až nám tady u hnízda dojde trpělivost, tak víte komu můžete poděkovat!“ uzavřela rozhořčená obyvatelka Mladých Buků. V komentářích ji lidé chápou a zlobí se na neomalenost některých čapích nadšenců. Další ale Michaelu obviňují, že zjevně nemá pozemek oplocený nebo dobře označený.

Video  Čáp se zranil o dráty trakčního vedení, nyní bojuje o život  - Záchranná stanice živočichů Makov - Libor Šejna
Video se připravuje ...

Zobrazit celou diskusi