Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

V Soběslavi po pádu z hnízda zemřelo jediné čapí mládě: Nepřežilo silnou bouřku

Autor: jel - 
26. června 2023
10:54

Minulý týden zasáhly Českou republiku silné bouřky. Na mnoha místech přírodní živel vyvracel stromy, bral střechy a způsobil mnohamilionové škody. V Soběslavi na jihu Čech vítr shodil z čapího hnízda jediné letošní mláďátko. Ptáče pád z výšky nepřežilo. Nejde o ojedinělý případ.

Silné bouřky minulý týden zuřily na mnoha místech republiky, na Tachovsku se dokonce objevila supercela. Meteorologové varovali i před možným vznikem tornáda, tato předpověď se naštěstí nevyplnila. 

Pád nepřežilo

Zuřivé počasí se nevyhnulo ani jihu Čech. Smutná zpráva přišla ze Soběslavi na Táborsku. Z tamního čapího hnízda během bouřky vypadlo jediné letošní mláďátko. „Bylo předáno na městskou policii a převezeno do záchranné stanice, kde zemřelo na následky vážných vnitřních zranění,“ uvedlo na sociální síti Infocentrum Soběslav. „Doufejme, že se nám obdobná neštěstí do budoucna vyhnou,“ dodali jeho zástupci.

Bohužel se nejednalo o první případ. Jak Blesk již informoval, k podobné události došlo také v Jindřichově Hradci. Vítr tam shodil hnízdo a nejprve to vypadalo, že zemřelo všech pět letošních čápátek. V pátek ale přišla dobrá zpráva, dvěma mláďátkům se podařilo bouřku přežít a v hnízdě zůstala.

Video  Řádění bouřek na Opavsku: Vítr bral střechy a ničil skleníky (21.6.2023).  - Aktu.cz
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání