Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Pejsek Proteo zemřel při záchranné misi v Turecku: Čtyřnohý hrdina se vrátil domů

Autor: rc, swp - 
18. února 2023
18:25

Celý svět obletěla zpráva o tragické smrti pejska Protea. Psí záchranář odletěl spolu se svým páníčkem, vojákem Juanem Carlosem Villedou Marquezem, do Turecka, aby tam pomáhal s pátráním po přeživších. Ovšem při jedné ze záchranných akcí v tureckém Kahramanmaraşu se na pejska zřítily sutiny. Ostatky psího hrdiny, který zachránil několik životů, byly převezeny zpět do Mexika.

Podílel se na záchranných akcích na Haiti, v Guatemale, Ekvádoru, i rodném Mexiku. Pejsek Proteo odcestoval se svým pánem Juanem Carlosem Villedou Marquezem i do Turecka, které zasáhlo silné zemětřesení, aby tam v sutinách zřícených budov pátrali po přeživších. Pro Protea to bohužel byla poslední záchranná mise.

Zasypaly ho sutiny

Jak uvádí server Expat Guide Turkey, Proteo spolu s Marquezem zasahovali v Kahramanmaraşu. Proteo pátral v troskách budovy, když se na něj sutiny sesypaly. Navzdory veškeré snaze zachránit jeho život, zemřel. Smrt psího hrdiny, který sehrál klíčovou roli při záchraně třech životů v Turecku, zasáhla celý svět.

„Jako členové mexické armády a letectva jsme hluboce zarmouceni ztrátou našeho skvělého kamaráda, psa jménem Proteo,“ uvedlo mexické ministerstvo obrany (SEDENA).

Nejlepší přítel

Marquez v dojemném prohlášení uvedl, že ztratil svého nejlepšího přítele. „Chci ti říct, že jsem na tebe hrdý, protože jsi byl vždy silný, pracovitý a nikdy ses nevzdal,“ dodal jeho páníček, který nedokázal zadržet slzy. „Doufám, že si tě celé Mexiko bude navždy pamatovat, nikdy na tebe nezapomene,“ dodal.

Hrdina se vrátil domů

Německý ovčák se vrátil do své země. Letadlo s jeho ostatky přistálo na letišti Santa Lucia v Mexiku, kde jeho ostatky uctili vojáci, kteří jej přivítali se všemi poctami. Ti jeho rakev, na níž bylo jeho jméno, vynesli z letadla. Na přistávací dráze nechyběli ani čtyřnozí členové mexické armády se svými psovody.

Video  42 letou ženu vytáhli z trosek 222 hodin po zemětřesení  - reuters
Video se připravuje ...

Gabriela Horčicová ( 20. února 2023 14:25 )

Gabriela Horčicová ( 20. února 2023 14:24 )

naidka ( 19. února 2023 09:51 )

Může se zdát, že oproti desítkám tisíc lidských životů, které vyhasly při zemětřesení, jeden psí život nic neznamená. Znamená. Znamená symbol solidarity při hrozné katastrofě a vždycky ji bude připomínat. Proteo přeletěl půlku světa, aby mohl se svými lidmi pomáhat druhým, položil při tom svůj život a stal se oprávněně hrdinou se vším, co k tomu patří.

pe17 ( 18. února 2023 21:44 )

nemůžete srovnávat lidské rozloučení,tito psi mají zásluhy a taky hodnosti a dostanou medaili in memoriam,proto je jejich rozloučení důstojné a myslím,že si to zaslouží,zachraňují lidské životy.

doktormediciny ( 18. února 2023 19:56 )

Snd mate pravdu pohrby jsou dosti drahe, nelze to videt tak cerne

Zobrazit celou diskusi