Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Dana (23) při práci zasypaly 4 metry hlíny: Oživovali ho dlouhé minuty a skončil v umělém spánku

Autor: jel - 
9. prosince 2022
14:25

Třiadvacetiletý Daniel Sukaný si užíval života, pracoval u svého strýce a trávil čas s rodinou. V půlce letošního června se jemu i celé jeho rodině obrátil život naruby. Při práci ve výkopu ho zasypalo několik metrů zeminy, hasiči ho vytáhli v bezvědomí a museli ho asi deset minut resuscitovat. Dan skončil v nemocnici s vážnými zraněními, byl v umělém spánku, později i ve vigilním kómatu. Když se jeho stav začal lepšit, přišla další komplikace.

Daniel vystudoval Gymnázium ve Slavičíně, následně zkusil vysokou školu, ale s tou mu to nevyšlo. Časem začal pracovat jako řidič nákladního auta ve firmě svého strýce, která provádí stavební a výkopové práce.

„V ten osudný den byl před koncem pracovní doby povolán jako náhrada za kolegou na stavbu, kde bylo potřeba přeměřit výkop,“ popsala Monika Filimon, která pro Daniela založila veřejnou sbírku.

Daniela na stavbě zasypaly čtyři metry hlíny a přes množství zeminy se kolegům nepodařilo ho vytáhnout. „Pomohl až příjezd hasičů a policie, kteří Dana po 10-15 minutách v bezvědomí vytáhli. Poté následovala úspěšně zakončená desetiminutová resuscitace,“ doplnila Monika. 

Mladíkovi byl diagnostikován takzvaný crush syndrom, což je zdravotní stav vznikající dlouhodobým stlačením nebo masivním zhmožděním měkkého svalstva, který je charakterizovaný silným šokem a selháním ledvin. Dan utrpěl zlomeniny žeber a hrudníku, měl otok mozku a plic. Byl uveden do umělého spánku a skončil v nemocnici na oddělení ARO. 

Danův stav se opět zhoršil

Postupem času se jeho stav začal zlepšovat, a mladík byl dokonce odpojen od plicní ventilace. Po probuzení z umělého spánku upadl do vigilního kómatu, z něhož se mu časem podařilo probrat. Nakonec Daniel zvládl i polykat tužší stravu a usmíval se na blízké. Byl proto převezen do Nemocnice Na Homolce, kde byl objednán na léčebné terapie.

Tam bohužel přišla další rána. „Danielův stav se začal zhoršovat jak po fyzické, tak po psychické stránce. Přestal jíst, smát se, reagovat na okolí,“ vysvětlila paní Filimon. „Po ukončení terapie byl převezen zpět na NIP ve Zlíně s celkovou sepsí organismu. Zánět mu byl přeléčen, ale jeho stav se od té doby bohužel moc nezlepšil,“ doplnila.

Právě ona na crowfundingové platformě Donio založila pro Daniela sbírku, kam může každý přispět libovolnou částkou. Peníze budou využity na rehabilitace a na přestavení bytu na bezbariérový.

verka1 ( 9. prosince 2022 17:32 )

Ano, uzdravil a žil krásný pohodový život!!

Amelia ( 9. prosince 2022 14:42 )

Strašně smutný příběh. Z kluka, plného života, se stala živá mrtvola. Mooooc mu přeji, aby se uzdravil a žil plnohodnotný život!!!! Držím Ti palce Dane

Zobrazit celou diskusi