Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Petrovi strhl kamarád za jízdy řízení: Po nehodě ochrnul, lékaři mu nedávají šance na chození. Pomůžete?

Autor: VaB - 
31. července 2022
11:27

Petr (21) měl s kamarády v listopadu na Olomoucku těžkou autonehodu, po které zůstal v nemocnici s katastrofickým zraněním, v bezvědomí a se zlomenou krční páteří. Mladý bojovník ale nic nevzdává a snaží se posouvat dál! A to mu jde, potřebuje k tomu ale peníze.

Jednadvacetiletý Petr vyrazil se svými kamarády 21. listopadu autem na vyjížďku. Bylo to v noci. Cestou zpět mu ale jeho spolujezdec, kamarád, strhl u Žešova na D46 volant. Myslel si totiž, že Petr najíždí na svodidla. Osobák ale ve vysoké rychlosti sjel z dálnice do výmolu, následně se po několika metrech zastavilo o stromy a keře.

„Kamarádům se naštěstí nic nestalo, ale pro mého bráchu byly následky katastrofické, zůstal ležet v bezvědomí se zlomenou páteří v krční oblasti, která mu poškodila míchu,“ popisuje na stránkách Donia sestra Petra Adriana.

Mladík se přitom dlouho těšil na to, až si udělá řidičák a bude moct sám jezdit. Teď ho čeká běh na dlouhou trať. „V první fázi této nové etapy života sbírka pomůže nejen samotnému bráchovi, ale celé naší rodině, především taťkovi. Protože ho čeká změna v bydlení, vše se musí přizpůsobit bráchovi, který se vrátí domů na vozíčku,“ píše Adriana.

Bojovník

Lékaři rodině řekli, že je Petr ochrnutý od krku dolů a má 2% šanci na to, aby se mohl znovu začít hýbat. „Po dvou dnech mu selhaly plíce a musel být napojen na plicní ventilaci, kdy nám lékaři řekli, že možná už nikdy nebude ani sám dýchat, ale brácha po tři čtvrtě roce stráveném v nemocnici začal dýchat sám, rozhýbal částečně ruce, sám se nají s pomoci kompenzační pomůcky, dokáže sám ovládat mobilní telefon, dokáže sám částečně ovládat mechanický vozík, přesto že mu byl doporučen elektrický. Už od samého začátku, kdy bojoval o život, bylo vidět, jak je strašně silný,“ vypráví sestra o tom, jaký je její brácha bojovník.

Zatím je mladý muž v rehabilitačním ústavu v Hrabyni, začátkem srpna by se ale měl vrátit domů k rodině. Pro rodinu je to zároveň velmi těžko období, na které nikdo nebyl psychicky připraven.

Potřebují pomoc

„Sami v této chvíli nevíme, co přesně nás čeká do budoucna, víme ale to, že se musí předělat koupelna na bezbariérovou, že budeme muset koupit různé pomůcky na cvičení, bez kterých se brácha neobejde. Elektrický motomed na cvičení končetin, který stojí 36 000kč. Elektrický pohon, který by napojil na invalidní vozík, aby mohl zdolávat překážky na které silou nevystačí, který stojí 50 000kč,“ popisuje Adriana vše, co budou potřebovat pořídit.

K tomu všemu budou muset dojíždět na pravidelné rehabilitace, které pojišťovna platí jen z části. Proto na stránkách dobročinné platformy Donio založili sbírku, kam může každý přispět. „Je to zatím finanční odhad, protože sami nevíme, co brácha bude všechno potřebovat a nevíme do jaké fáze se bude schopný on sám uzdravit, zatím to podle lékařů vypadá tak, že zůstane trvale na vozíčku,“ doplňuje s tím, že jednou rukou hýbe dobře, s druhou méně.

„Taťka se rozhodl, že zůstane s bráchou doma a bude se o něj starat. Moji rodiče jsou rozvedení a brácha žil s ním. Taťka se znovu oženil, ale jeho nynější manželka se musela odstěhovat za prací 90km od Brna. Víme, že bude vše finančně velmi náročné, proto budeme vděčni za jakoukoli pomoc,“ zakončuje sestra. Peníze použijí jen na pomoc Petrovi.

Adriana Smištíková ( 1. srpna 2022 13:53 )

Dobrý den, bohužel jeho kamarád se na policii nepřiznal co udělal, druhý kamarád co jel s nimi to viděl vše řekl ale to polici nestačí, prý je to tvrzení proti tvrzeni, a bratr si nic nepamatuje, utrpěl šok. Vše není tak jednoduché jak si někteří lidi myslí, když nechci přispět tak nepřispěji ale není nutné mít mudrlantské řeči, každému musí být jasné, že mi pro něj uděláme po finanční stránce co budeme moci, jen kdybychom na to stačili neděláme sbírku! A mít kecy ať to zaplatí ten nebo ten není na místě. A myslíte si že kdyby byl zdrogovaný nechá nám stránka Donio udělat sbírku? Na této stránce se dokládají veškeré zdravotní zprávy. Pěkný den!

Adriana Smištíková ( 1. srpna 2022 07:03 )

Kdyby jste si rozklikl ten příběh, zjistil by jste že řidičák měl! Pěkný den!

harpyje ( 31. července 2022 14:38 )

A to mu ten kamarad, co podle popisu zavinil dopravni nehodu s tezkyma trvalyma zdravotnima nasledkama, nemusel platit odskodny, bolestny, uslej zisk apod.?

Martin32 ( 31. července 2022 14:05 )

Jak to, že ten jeho kamarád nesedí ve vězení ? Měl by jak sedět ve vězení tak mu celý léčebný pobyt uhradit jelikož to zavinil.

horaIysa ( 31. července 2022 13:11 )

To mě taky zarazilo.

Zobrazit celou diskusi