Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Pláč za Rajána (†5)! Rodina je ze smrti chlapce ve studni zdrcená

Autor: rix, ČTK - 
6. února 2022
16:28

Chybělo tak málo. Maročtí záchranáři byli od maličkého Rajána Awrama, který od úterý trpěl v chladu a tmě ve studni, jen několik centimetrů. Bohužel se speciální tým dostal k nebohému chlapci moc pozdě. Maličký chlapec i přes statečný boj v podzemí zemřel. Rodina je naprosto zdrcená. Smutní i francouzský prezident nebo marocký král. 

Bylo to neuvěřitelné drama, ale skončilo naprosto tragicky. Vládní úředníci potvrdili, že Raján zemřel ještě předtím, než se k němu dostali záchranáři a veškeré pokusy o jeho oživení byly marné. Krátce po chlapcově smrti se novinářům vyjádřila jeho teta. „Můj synovec, strašně mě bolí srdce. Ať při něm stojí bůh, stejně jako stojí při nás,“ uvedla se slzami v očích Atiqua Awramová. 

Jak uvedl deník Daily Mail, k úmrtí nebohého chlapečka se vyjádřil i francouzský prezident Emanucel Macron. „Chtěl bych říci rodině malého Rajána a celému marockému lidu, že sdílíme jejich bolest,“ uvedl na Facebooku. K prezidentu se přidal i marocký král Mohammed VI. Vyjádřil soustrast rodině Awramových a pochválil záchranářské týmy i místní komunitu za jejich neskutečné úsilí v souvislosti se záchrannou akcí.

Rajánova smrt zdrtila i tisíce lidí po celém světě, kteří celou dobu drželi chlapci palce. „Rajáne, nechť odpočíváš s anděly... Přál bych si, abys věděl, že jsi všechny ty dny nebyl sám a že se všichni na celém světě modlili za tvůj bezpečný návrat,“ napsal jeden z nich na sociálních sítích. „Odpočívej v pokoji, Rajánovy slzy teď tečou po celém světě. Žádná lítost od záchranářů, udělali vše, aby malého chlapce zachránili,“ vyjádřil se další z nich. 

Nesnadná operace

Kvůli malým rozměrům studny, která je hluboká 32 metrů, museli záchranáři hloubit šachtu k jejímu dnu. Zpočátku mohli používat techniku, v poslední fázi ale museli pracovat ručně, což celou akci výrazně zpomalilo. Práci komplikovala skladba terénu a obavy ze sesuvu půdy.

Úřady si v posledních hodinách nebyly jisté, zda chlapec žije. Kamera, kterou k němu spustili, ho snímala, jak leží na boku. „Doufáme, že ho nalezneme živého,“ uvedl před tragickým zjištěním vedoucí záchranářů. Nebylo ani jisté, zda dítě využilo vodu a kyslík, které k němu spustili.

Pětiletý Raján zmizel v úterý odpoledne. „Hledala ho celá rodina, a pak jsme zjistili, že spadl do studně,“ řekla tisku jeho matka. Chlapcův osud sledovali na sociálních sítích lidé v Maroku i v zahraničí. Vyjadřovali podporu rodině a naději, že se podaří chlapce najít živého.

terry.cuckoo ( 6. února 2022 22:59 )

To se opravdu nehodí..

kralovna-vsech-mori ( 6. února 2022 18:45 )

Je to smutné, ale denně umírají tisíce dětí a nikdo si toho ani nevšimne.

Zobrazit celou diskusi