Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

„Ospalé kuře“ jako hit internetu: Nový nebezpečný trend odborníky děsí

„Ospalé kuře“: nový nebezpečný trend na TikToku
 (Autor: TikTok)
Autor: štt - 
23. ledna 2022
23:05

Na TikToku se novým trendem stala neobvyklá příprava kuřete. Lidé si od mimozemsky vypadajícího pokrmu slibují zlepšení zdraví. Doktoři však varují, že po „kuřeti na kodeinové omáčce“ můžete maximálně skončit v nemocnici s otravou.

Pod hashtagem #wellnesshack lze na sociální síti nalézt různá doporučení a vychytávky, které slibují zpříjemnění života. Jedním z velkých hitů se v nedávné době stal recept na „zdravější“ přípravu kuřecích řízků. Ve videích obsahujících výraz „NyQuil“ lze pozorovat, jak lidé smaží maso podivné namodralé barvy. Ta je dána volně dostupným sirupem proti kašli, v kterém odvážlivci drůbež marinují.

Doktor Aaron Hartman pro server deníku Mirror promluvil o nebezpečí tohoto trendu. „Když smažíte lék proti kašli, jako je NyQuil, vyvaříte v něm všechnu vodu a alkohol. Prakticky získáte superkoncentrované množství léků v mase. V jednu takovém řízku se může nacházet až polovina jedné lahvičky NyQuilu,“ říká odborník, podle kterého může takováto příprava masa vést až k otravě.

V jednom videu na TikToku lze vidět, jak muž vkládá dvě kuřecí prsa na pánev a smaží je při nízké teplotě. Poté kuře zalije čtyřmi třetinami zelenomodrého sirupu a vše nechá na půl hodiny povařit. Z nepochopitelného důvodu plátky masa otáčí pomocí kulmy na vlasy. „Pozor, výpary jsou celkem silné a mohou vás při vaření uspat,“ říká muž v pozadí a radí nespotřebovaný sirup slít zpátky do lahve. Právě kvůli pocitu spánku se pokrmu říká „ospalé kuře“.

Zejména ve Spojených státech se na začátku minulé dekády stal populární nápoj s názvem lean. Většinou mladiství z chudých čtvrtí začali ve velkém množství skupovat volně dostupný lék proti kašli, který pak pili spolu se Spritem. Slangový výraz původně vychází ze slovesa „naklánět se“, jelikož po požití většího množství léku může člověk být lehce omámený. Nápoj se postupně stal popkulturním symbol a začali se na něj odkazovat rappeři v názvech svých písních. Možná se tak někdy dočkáme i písně o „ospalém kuřeti“.

Zobrazit celou diskusi