Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Putin hromadí vojáky, USA ale sankce neuvalí: Od invaze Ukrajiny by neodradily, říká ministr

Aktualizováno -
23. ledna 2022
17:43
Autor: ČTK - 
23. ledna 2022
17:13

Americký ministr zahraničí Antony Blinken dnes televizi CNN řekl, že uvalit ekonomické sankce na Rusko by v tuto chvíli podrývalo schopnost Západu odradit Moskvu od případné agrese vůči Ukrajině.

Západ vyjádřil hluboké znepokojení z hromadění ruských sil na hranici s Ukrajinou a varoval Moskvu, že případná invaze na Ukrajinu by měla pro Rusko vážné důsledky. Rusko, které v roce 2014 anektovalo ukrajinský poloostrov Krym, popírá, že by chystalo invazi do sousední země.

„Pokud jde o sankce, tak smyslem těchto sankcí je odradit Rusko od agrese. Takže pokud budou uvaleny, ztratíte odrazující účinek,“ uvedl Blinken v rozhovoru se CNN.

Ministr zahraničí zároveň poznamenal, že pokud na Ukrajinu přijde agresivním způsobem jediný další příslušník ruských sil, vyvolá to vážnou odezvu.

Na dotaz televize CBS, zda mají Spojené státy v souvislosti s Ukrajinou svázané ruce, jelikož potřebují ruskou podporu v rozhovorech o íránském jaderném programu, Blinken odpověděl, že „ani v nejmenším“.

O jaderné dohodě s Íránem z roku 2015 se od loňska jedná ve Vídni. Spojené státy od dohody, kterou s Íránem podepsaly spolu s Ruskem, Čínou, Francií, Británií a Německem, jednostranně odstoupily v roce 2018 za vlády prezidenta Donalda Trumpa a obnovily proti Íránu sankce. Ten pak začal dohodu porušovat. Cílem vídeňských rozhovorů, kterých se USA účastní nepřímo, je dohodu oživit. Írán požaduje zrušení amerických sankcí, Západ mezitím apeluje na Teherán, aby dohodu začal opět dodržovat.

Německo: Musíme zvážit důsledky

V rozhovoru s televizí NBC Blinken ujistil, že Německo nepochybně sdílí ohledně Ukrajiny obavy Washingtonu. Vyjádření některých německých představitelů i neochotu Německa poskytnout Ukrajině zbraně německé výroby kritizoval v sobotu šéf ukrajinské diplomacie Dmytro Kuleba. V souvislosti se svými výroky o poloostrově Krym nebo ruském prezidentovi Vladimiru Putinovi pak rezignoval šéf německého námořnictva Kay-Achim Schönbach.

Německý kancléř Olaf Scholz dnes v rozhovoru s listem Süddeutsche Zeitung vyzval při zvažování protiruských sankcí k opatrnosti. „Musíme také zvážit důsledky, které to pro nás bude mít,“ citovala Scholze agentura Reuters. Kancléř doplnil, že jakékoli sankce by měly dopad i na Německo.

Video  Putin západu ukazuje svaly. Analytik zmínil páky, kterými Rusko tlačí i na Česko  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

poky-f ( 24. ledna 2022 16:09 )

arbitr ( 24. ledna 2022 15:06 )

Pro Evropu by bylo ideální, kdyby hromadilo Rusko vojáky na Čukotce a USA na Aljašce, místo v Evropě.

arbitr ( 24. ledna 2022 14:36 )

Putin hromadí vojáky v Rusku - neslýchané ! Není to proto, že USA hromadí vojáky v Evropě?

poky-f ( 24. ledna 2022 13:33 )

poky-f ( 24. ledna 2022 13:32 )

Americký agresor , do huby si nevidí !Jsou nalezlí v Polsku , Bulharsku , Rumunsku , v Pobaltí ba i skoro u Slováků ! Hnus Amíci !!

Zobrazit celou diskusi