Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Tálibán přijel vyjednávat se Západem: Tři dny rozhovorů za zavřenými dveřmi v Norsku

Autor: ČTK - 
23. ledna 2022
15:31

V Oslu dnes začala jednání afghánského vládnoucího islamistického hnutí Tálibán se zástupci afghánské občanské společnosti a západními představiteli. Třídenní rozhovory se soustředí především na otázky lidských práv a možné cesty, jak zmírnit humanitární krizi v Afghánistánu. Informovaly o tom agentury AP a AFP.

Od doby, kdy Tálibán převzal v srpnu minulého roku v Afghánistánu moc, je to poprvé, kdy se delegace hnutí vydala na oficiální návštěvu do Evropy. Představitelé Tálibánu mají dnes podle dřívějšího oznámení norské vlády na programu setkání s novináři a obhájci lidských práv z Afghánistánu a afghánské diaspory včetně vůdčích osobností z řad žen. Na pondělí a úterý má delegace vedená ministrem zahraničí ve vládě Tálibánu Amírem Chánem Muttakím naplánovány schůzky se západními diplomaty. Tálibové mají jednat i se zástupci norské vlády. Rozhovory se konají v hotelu za zavřenými dveřmi.

Zahraniční vlády vládu Tálibánu neuznávají kvůli minulosti radikálního hnutí. Islamisté se moci v Afghánistánu chopili loni v srpnu, když se ze země stahovali poslední vojáci USA a jejich spojenců. Konta afghánské centrální banky uložená v USA jsou zmrazena a omezena byla také humanitární pomoc, na níž je Afghánistán do velké míry závislý. Světový potravinový program (WFP) varoval, že více než polovina obyvatel země, přibližně 22,8 milionu lidí, bude letos v zimě čelit akutnímu nedostatku potravin a hladu.

Video  Co je hnutí Talibán?  - Videohub
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

dynaty ( 23. ledna 2022 16:24 )

kteří západní diplomaté? je tam někdo i za ČR?

Zobrazit celou diskusi