S nápadem zhotovení náhrobku přišel zastupitel Jiří Sedlář (56), který bydlí vedle místa havárie a automobilismus je jeho koníčkem. Na monumentu pracoval zhruba rok sochař Jan Šnéberger z Vítkova na Opavsku.

„Nehoda se stala v části Rychaltice v prudkém kopci se zatáčkou,“ uvedla místostarostka obce Ivana Hrčková (59). Za volantem vozu Präsident kopřivnické automobilky z roku 1898, kterých se do té doby vyrobilo asi devět, seděl tehdy duchovní otec auta Leopold Sviták (36) z Hukvald.

I když Präsident běžně jezdil zhruba dvacítkou, v prudkém kopci nabral patrně až trojnásobnou rychlost. Pasažéři z něj vyletěli ven.

Jemu ojnice rozdrtila nohu, kterou mu později museli amputovat. Spolucestující konstruktér Jan Kuchař zahynul, protože narazil hlavou do patníku. Zámečník Viktor Bayer se těžce zranil a kreslič Romuald Brauner vyvázl bez zranění.

Leopoldovi za zabití člověka hrozil soud, ale nakonec se za něj prý přimluvil fanda do automobilů baron Theodor von Liebieg.

„Přesná příčina nehody není dodnes známa, pravděpodobně šlo o technickou závadu, kdy se vůz ve velké rychlosti z kopce vymkl kontrole,“ doplnila místostarostka.

Prokletý kopec

Paradoxně se o 36 let později, tedy v roce 1936, stala na stejném místě zase tragická nehoda. Když se živnostníci na nákladním autě vraceli domů z trhu, v osudném kopci vůz narazil do stromu u silnice a skutálel se dolů na louku. Z 16 lidí jich 11 zahynulo, dva se těžce zranili a jeden lehce.

Zlomený vaz

Nejstarší zaznamenaná dopravní nehoda se stala v roce 1869 ve Spojeném království. Experimentální parní vůz postavili pro Mary Wardovou její bratranci. Kvůli potížím s řízením v zatáčce vyletěla Mary z auta. Padla pod kola, která jí zlomila vaz. Zemřela na místě.

VIDEO: Na dálnici D2 u Lanžhota narazil před časem kamion do auta silničářů. Řidič zemřel.

Video
Video se připravuje ...

Na dálnici D2 u Lanžhota narazil kamion do auta silničářů. Řidič zemřel. ŘSD

Fotogalerie
7 fotografií