Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Zapomenutý americký boháč: Howarda Hughese zničila psychická porucha

Autor: venu - 
2. listopadu 2021
19:25

Hollywood mu ležel u nohou, ženy po něm toužily a dobyl i svět strojů a techniky. Jmění Howarda Hughese bylo obrovské. Dostalo ho na špici žebříčku nejbohatších Američanů své doby. Ani peníze však nezabránily tomu, aby skončil jako téměř zapomenutý, vyšinutý podivín.

Přesně před 74 lety se výstřední miliardář Howard Hughes usadil do kokpitu největšího letadla své doby. Slíbil, že tento kolos dostane do vzduchu a zacpe pusu všem kritikům a posměváčkům. A ono se mu to povedlo. Hercules, tak se letoun jmenoval, se sice zvedl jen do výšky 21 metrů, ve kterých během 26 sekund uletěl vzdálenost půldruhého kilometru, Hughes ale dosáhl svého cíle. 25 metrů vysoký kolos s rozpětím křídel 97 metrů, vyrobený ze dřeva, letěl.

Howard Hughes se narodil na začátku 20. století v Texasu do velmi bohaté rodiny. Velmi brzy však přišel o oba rodiče a v 19 letech se stal boháčem, který chtěl světu dokázat, že zvládne být úspěšnější než otec. A ono se mu to dařilo. Stal se filmovým producentem a za své filmy sklízel úspěchy. Také propadl létání a letadlům a začal vyrábět nové typy letadel, které sám testoval. Jeho stroje byly velice žádané.

A dlouho mu také přálo štěstí. Nicméně při jednom z testovacích letů, v jeho 41 letech, havaroval. Aby ho lékaři dali dohromady, dostával velké dávky morfia a kodeinu. Tato kombinace se mu stala osudnou. Na lécích už zůstal závislý. Navíc se mu začaly prohlubovat jeho psychické problémy. Postihla ho totiž obsedantně kompulzivní porucha, která mu v podstatě zničila nejenom život, ale také kariéru.

Slavný americký boháč tak skončil sám, zabarikádovaný v chatrči, kam nikdo nesměl, neholil se, nemyl se, později už ani nejedl a pouze se užíral ve svém vnitřním světě plném bolesti. Zemřel na selhání organismu ve svých 70 letech, polozapomenutý a nešťastný.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi