Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Maminka skončila po porodu na invalidním vozíku: Po devíti letech udělala první krok

Autor: štt - 
23. října 2021
05:30

Matka během porodu dostala infarkt a po dalších zdravotních komplikacích skončila na invalidním vozíku. S částečným ochrnutím bojovala devět let. Nyní se jí podařilo znovu udělat první kroky.

Rachel Harryová (39) utrpěla srdeční infarkt při porodu své dcery Freyi v roce 2012. Kvůli špatnému zásobení mozku kyslíkem došlo k jeho poranění a ona částečně ochrnula. Lékaři rodině sdělili, že nejspíš nebude moct nikdy znovu chodit, ani se normálně najíst. Rachel a její blízcí se však nevzdali.

Žena po několik let pravidelně docházela na fyzioterapii, aby si osvojila základní motoriku, ale i na logopedii, jelikož po nemoci nemohla správně artikulovat. Přestože během pandemie musela omezit vycházení mimo domov, Freya ji nadále podporovala v úsilí. „Jelikož Rachel patří k rizikové skupině obyvatel, musela většinu cvičení absolvovat doma,“ řekla její matka Karan (62) novinářům ze serveru Mirror.

Během lockdownu se Rachel podařilo udělat první krok bez jakékoliv asistence. Dojemnou chvíli si rodina natočila na své mobilní telefony. Na záběrech lze vidět ženu, jak se s vypětím sil prochází po chodníku v blízkosti rodinného domu v Llywn Onn v Severním Walesu.

Během dlouhých hodin cvičení se u matky s dcerou vytvořilo nové silnější pouto. „Freya neustále povzbuzovala svou maminku, aby to nevzdávala,“ dodává Karan. Rodina si dokonce myslí, že se Rachel během pandemie podařilo udělat největší pokroky za posledních několik let. I doktoři uznali, že se ženě zlepšila mobilita, ale i schopnost učit se nové věci.

Rachel si stanovila novou výzvu – do konce letošního roku ujít 400 metrů bez pomoci. Sama říká, že by to byl nejkrásnější dárek k jejím čtyřicátým narozeninám. Karan vysvětluje, že „délka trasy má zejména symbolický význam, jelikož dcera i vnučka oslaví své kulaté narozeniny.“

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi