Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Nakažených přibývá navzdory lockdownu. Australany už nebaví restrikce, porušují je nakažení

Autor: Darina Jíchová - 
8. září 2021
22:03

Počet nakažených v Austrálii neustále stoupá, nárůst způsobila nebezpečnější mutace covidu-19 známá jako varianta delta. Covid-19 se šíří hlavně v nejlidnatějším státě Nový jižní Wales, denně země zaznamenává přes 1500 nových případů. Austrálie je ale v přísném lockdownu a lidi by měli být převážně doma, ven mohou jen z nezbytně nutných důvodů. Jak je možné, že infikovaných lidí přibývá? Odpověď dal list Daily Mail, který se dopátral rodiny, kde mají všichni covid-19, a přesto nedodržují karanténu.

U pětičlenné rodiny z Melbourne testy potvrdily covid-19, pozitivní výsledek ale nijak nezměnil jejich životy. Rodina se neřídí lockdownem, opatřeními ani tím, že by měli být v karanténě. Restrikce pravidelně porušuje, chodí bez roušek, ty se totiž musí v Austrálii nosit nejen ve vnitřních prostorách a veřejné dopravě, ale i venku. Reportéři australského Daily Mailu doprovázeli zdravotnické pracovníky, kteří kontrolovali, zda se rodina řídí pravidly.

Matka se ke dveřím domu nedostavila, nejstarší dcera nebyla doma. Reportéři se domnívají, že rodina je napojena na jedno z ohnisek v Melbourne, muslimskou školu Al-Taqwa College. Stát Victoria je po Novém jižním Walesu nejhůře postiženou oblastí Austrálie. Podle zdrojů Daily Mailu nakažená rodina opatření porušuje opakovaně.

Sousedi jsou znechucení

Testovat se rodina nechala minulé pondělí, žijí v uzavřené komunitě v Newportu, jednom z melbournských předměstí, kde se všichni znají. Jejich chování pohoršuje sousedy, bojí se, že nákazu budou dál šířit a nakazí je. Reportéři se rozhodli nezveřejnit jméno rodiny, aby nezvyšovali nevraživost v sousedství.

Sousedi už několikrát na rodinu volali policii, aby porušování restrikcí nahlásili, policisté ani úřady zatím nezasáhli. Lidé z okolí mají dokonce členy rodiny na videích, které přestupky dokazují. Zdravotníci rodinu kontrolují dvakrát denně, jen málokdy se je podaří zastihnout doma všechny. Resort zdravotnictví přijal pomoc bývalých policistů a odborníků na bezpečnost, kteří jim pomáhají s problematickými případy, jako je zmiňovaná rodina.

Austrálie během pandemie koronaviru (září 2021) Austrálie během pandemie koronaviru (září 2021) | Reuters

V současnosti by bylo potřeba, aby se členové rodiny nechali znovu testovat, to matka ostře odmítá. Novináři byli svědky vyhrocené hádky mezi ní a jedním zdravotníkem. Toto úterý už zdravotníky na pravidelnou kontrolu doprovázela policie. Strážníci rodině vystavili upomínku, že pokud dál budou karanténu porušovat, dostanou každý pokutu ve výši 160 tisíc korun a budou převezeni do hotelu vyhrazeného pro karanténu.

Zdroj Daily Mailu navíc informoval o tom, že rodinu navštěvují jejich přátelé, kteří také nenosí roušku, dodal také, že podstatná část rezidentů je v izolaci poté, co se nakazili. Není jasné, jestli mezi nimi infekci rozšířila daná rodina. Ministerstvo zdravotnictví státu Victorie nereagovalo na dotazy tisku, mluvčí policie se bránila tím, že nemají záznamy o stížnostech na rodinu. Což vyvracují důkazy včetně nahraných hovorů, které Daily Mailu poskytli sousedé rodiny.

„Čím dál víc narážíme na frustraci a únavu.“

„Jsem znechucená jejich chováním a jejich bezohledností, ohrožují celou naši komunitu,“ komentovala chování rodiny jedna ze sousedek. Lidem rovněž vadí vlažná reakce úřadů, podle nich policisté pokutují lidi, kteří ani nejsou pozitivní, místo aby se zajímali o skutečné problémy během lockdownu.

„Čím dál víc narážíme na frustraci a únavu,“ přiznal Jerome Weimar, který má ve státě Victorie na starost boj s covidem-19. Doplnil, že se jeho resort stále snaží komunikovat s nakaženými lidmi a kontrolovat dodržování izolace. „Lidé z Victorie už mají dost téhle diskuze, chceme, aby to všechno skončilo. Lidé nám stále častěji říkají, že je to pro ně těžké a že už to dál nesnesou. A ano, setkáváme se s porušováním opatření, ale jde hlavně o ojedinělé incidenty. Restrikce už vydržely dost dlouho,“ reagoval Weimar.

Video  Začíná škola: Plaga o těžkém roku, testech, respirátorech i kritice zdravotnictví  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

illyria ( 9. září 2021 01:22 )

Njn, když někdo žije ze sociálních dávek, tak mu pokuta nevadí... V jednom rádiu od Slováka který v Austrálii žil jsem slyšela komentář, že Austrálie je země, kam když by se přesadilo pár Slovenských (ale i Českých) podnikatelů z 90tých let, tak Austrálie do pár let zkrachuje... Až tak jsou tam naivní, věří občanům, hodní a sluníčkářský...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa