„Přáli jsme si, aby se jako první narodil syn, pak vytoužená dcerka. A podařilo se. Hned po svatbě přišel na svět Honzík, za dva roky byla na cestě Anička. Všechno tak hezky vycházelo, mysleli jsme si, že se nemůže nic stát,“ vypráví paní Soňa.

Zrádná preeklampsie

Jenže stalo se. Přestože první Sonino těhotenství i porod v roce 2014 proběhly bez komplikací, o dva roky později přišly nečekané potíže. „Měla jsem otoky celého těla, ale zpočátku jsem si říkala, že u těhotenství je to běžné. Začalo to nohama, pak to přešlo na ruce a nakonec na obličej. To už se mi začal strašně zvedat tlak, takže jsem musela být hospitalizovaná u nás v Kladně. Tlak se ale srazit nepodařilo, naopak narůstal, tak mě třetí den převezli do pražské porodnice U Apolináře,“ líčí.

Jen slaboulinký pláč

U Soni propukla preeklampsie, závažné onemocnění, které ohrožuje orgány v těle matky. Vyřešit ho lze jen předčasným porodem dítěte. Soňa musela na akutní císařský řez a Anička se narodila ve 31. týdnu těhotenství. Vážila 1 540 gramů. „Byl to porod jen s lokálním umrtvením, ale miminko jsem ani neviděla. Zaslechla jsem pouze slaboulinký pláč – a to bylo strašné.“

Malá Anička žila jen 33 dní.
Autor: archiv rodiny

Svou dceru Soňa poprvé spatřila až po dni stráveném na jednotce intenzivní péče (JIP). „Sama jsem došla na ARO (anesteziologicko-resuscitační oddělení) na neonatologii. Při prvním pohledu do inkubátoru jsem se musela chytit. Nebyla jsem připravená na to, jak vypadají předčasně narozená miminka. Anička byla malinká a samá hadička… I tak mi přišla nádherná. Rozplakala jsem se,“ přiznává Soňa.

Z naděje do beznaděje

Třetí den po porodu se s manželem dozvěděli, že dcera je nemocná – že má v těle infekci. Lékaři zpočátku nevěděli, odkud komplikace pochází, v podezření ale bylo bříško miminka. Začal boj. „Anička dostala další hadičky, já byla vyřízená. Sáhla jsem si na dno. Chtěla jsem z porodnice pryč, do domácího klidu,“ popisuje.

Přežít dobu nejistoty se jí dařilo jen díky manželu Lukášovi a také díky podpoře Petry Tomalové z Centra provázení. „Poprvé jsem se s Petrou potkala, když měla Anička za sebou léčbu antibiotiky a vypadalo to, že je na tom trochu lépe. Pomohlo mi, že si můžu o všem popovídat,“ tvrdí Soňa.

Video: Petra Tomalová z Centra provázení pomáhá rodinám, které se musí vyrovnat se závažnou diagnózou.

Připravili pokojíček, ale...

Ukázalo se, že infekce pochází ze střev, ale vypadalo to, že Anička se léčí. Asi 14 dnů Soňa denně jezdila z Kladna do Prahy s mateřským mlékem. Stav dcerky se zlepšil natolik, že mohla být přeřazena na oddělení intermediální péče, odkud je to jen krůček domů.

Sekavcovi připravili pokojíček a Soňa se měla nechat znovu s Aničkou hospitalizovat, aby si obě zvykly na kojení. Jenže hned druhý den se Aniččin stav zhoršil natolik, že musela zpět na ARO. Lékaři přišli na to, že infekce zasáhla velkou část střev, a ta proto nefungují, jak mají. V jakém rozsahu se nemoc rozvinula, se dalo zjistit až při operaci. Zákrok byl nevyhnutelný, velkou šanci ale lékaři Aničce nedávali.

„S manželem jsme doufali, že se najde aspoň část střívka, která bude fungovat a nebude to takový průšvih. Noc před operací jsem nejedla ani nespala… Manžel mi později vyprávěl, že když jsme za Aničkou ráno přišli, vypadalo to, jako by se s námi loučila.“

Pomoc Centra provázení

Když holčičku odvezli na operaci do motolské nemocnice, postarala se o rodiče další z tehdejších pracovnic Centra provázení Pavlína Dupalová. „Navrhla, jestli nechceme jít k nim do kanceláře. Souhlasili jsme, protože tak jsme aspoň nebyli přímo v nemocnici. Strávili jsme tam celou dobu, co Anička byla v Motole. Mohli jsme se tam vybrečet a o všem si promluvit,“ vysvětluje Soňa.

Oceňuje zároveň, že v Centru provázení mohla vyslechnout příběhy dalších rodičů. „Nemuseli jsme tak pořád přemýšlet jen nad naší situací, ale vžít se do někoho jiného. Pavlína nám popsala, jak operace může probíhat, co všechno se může stát. Rodiče se nechtějí na všechno ptát lékařů, člověk je nechce zdržovat,“ dodává Soňa.

Jen 33 dní na světě

Na to, že operace nemusí dopadnout dobře, byli s manželem připraveni. Dobré zprávy skutečně nedostali. V Aniččině těle nezůstal ani kousek střeva, který by se dal zachránit. Osud jí dopřál dožít se pouhých 33 dní.

„V současné medicíně se střívko nedá nahradit ničím jiným, takže ji lékaři nechali dožít s léky od bolesti. Já řekla, že nezvládnu být u jejího konce, ale nakonec jsme s ní byli do poslední chvíle oba. Byla to chvilka – zemřela asi do patnácti minut.“

Déjà vu  a dvojnásobný strach

Nekompromisní úřední záležitosti nepočkají, než se rodiče s tragédií, jako je smrt vlastního dítěte, vyrovnají. I proto Sekavcovi zpětně oceňují, že měli po boku pracovnice Centra provázení, které během nezbytných kroků pomohly. „Radily nám, co a jak. Úřady jsou v tomhle hrozné, člověk musí všechno řešit hned po smrti dítěte,“ zlobí se Soňa.

Holčičky se starším bráškou.
Autor: archiv rodiny

Ona sama si z kritického období moc věcí nepamatuje. Velký podíl na tom, že se s manželem dokázali zvednout a jít dál, měl jejich tehdy dvouletý syn Honzík. „Ten nám pomohl asi nejvíc, kvůli němu jsme museli fungovat,“ říká Soňa. Další dítě už si nepřála. Byla přesvědčená, že kdyby se měla situace opakovat, už by to nezvládla.

Její muž ale nechtěl, aby jejich rodičovství skončilo tak špatnou zkušeností. Když po roce Soňa opět otěhotněla, ukázalo se, že budou rodiči trojnásobnými. Čekali dvojčata, obě holčičky.

Od začátku bylo těhotenství pod přísnou kontrolou lékařů a všechno vypadalo velmi dobře. Jenže temná stránka osudu pořád neměla dost. Preeklampsie propukla znovu, tentokrát v horší míře než při těhotenství s Aničkou. Soňa opět musela U Apolináře na akutní císařský řez. 

Maruška a Magdalénka se narodily ve 32. týdnu. První vážila 1 590 a druhá pouhých 1 120 gramů. „Nevěřila jsem, že se minulost může opakovat, ale všechno začalo znovu. Na šestinedělí jsem se dostala na stejný pokoj, jako jsem byla s Aničkou. Opět jsem tam byla sama. Za holkami jsem jen docházela s mlékem, tentokrát s dvojnásobným strachem,“ vzpomíná Soňa.

Když se štěstí násobí...

U Magdalenky nastal stejný problém jako s Aničkou. „Opět bříško, zase střívka, znovu za mnou přišla paní doktorka Malošková (Gabriela Malošková, vedoucí lékařka oddělení ARO-JIP na neonatologickém oddělení). I pro ni to muselo být těžké, ale tentokrát bylo všechno mnohem pozitivnější. Lékaři věděli přesně, o co jde a že to není takový průšvih,“ objasňuje Soňa.

Na rozdíl od Aničky, Magdalénku nepostihla infekce, měla jen neprůchodnou část střeva. Nešlo o nekrózu (odumření celého střeva) jako u její starší sestry. Přesto, když šla lékařka shánět sanitku, aby dítě mohlo okamžitě na operaci, Soňa se rozplakala. „Volala jsem manželovi i Petře Tomalové do Centra provázení, jestli by nemohla přijít. Tak jsme se opět setkaly. Celkem rychle jsem se potom uklidnila.“

Anička je s námi pořád

Po operaci bylo jasné, že odteď už život dopřeje Sekavcovým znovu kousek štěstí. Magdalenka sice přišla o část střeva a měla stomie (vývody), ale každý den byl její stav lepší a lepší. Maruška se domů dostala po 58 dnech v porodnici, Magdalénka, která musela ještě na jednu operaci, tam strávila o dvanáct dní víc. Den, kdy byli všichni jako rodina pohromadě, Soňa Sekavcová nezapomene. Bylo to na její svátek, 28. března 2018.

„Pořád je s námi i Anička, protože na ni neustále myslíme. Jsem přesvědčená, že to ona nám za sebe poslala dvě holčičky a dohlíží na naše dvojnásobné štěstí,“ usmívá se dnes Soňa.

Svůj příběh zveřejňuje, aby pomohla rodičům v podobných situacích. Vděčná je i za Centrum provázení. „Je sice zvláštní svěřovat se někomu cizímu, ale pracovnice Centra jsou tak příjemné, že během chvilky má člověk pocit, jako by se bavil s někým, koho zná už dlouho a komu může říct úplně všechno. Moc děkujeme členům celému kolektivu za to, že dělají to, co dělají. Pomáhají lidem, kteří jsou na dně a oni tu jsou vždy pro ně.“

Kdy a proč byste měla jít na rizikové těhotenství?

Fotogalerie
8 fotografií