„Držela jsem ho tak blízko, cítila k němu tolik intenzivní lásky jako bych ho měla být schopna přivést zpět k životu," vzpomíná maminka Henryho.

Protože sama pracuje jako porodní asistentka, od začátku těhotenství věděla, že svůj porod chce na památku zachytit. Tehdy ještě netušila, že se jí toto přání splní, jen za naprosto jiných okolností.

Americká fotografka Brianna Waltman zachytila porod miminka, které zemřelo ve 38. týdnu těhotenství. Chlapeček dostal jméno Henry.
Autor: breezy-photography.com

Dítě ve mně zemřelo...

„Naše těhotenství bohužel skončilo strašnou tragédií. Ve 38 týdnech a 4 dnech jsme zjistili, že dítě ve mně zemřelo. Neexistuje způsob, jak vyjádřit intenzivní emoce, které jsme od té chvíle zažívali, včetně těch, které ve mně vznikly s vědomím, že budu muset čelit vyvolání porodu a porodit naše neživé dítě,“ vzpomíná maminka Henryho.

Už tehdy se ale rozhodla, že fotografku ke svému porodu pozve. Porod mrtvého chlapečka museli lékaři vyvolat, maminka Henryho na něj ale vzpomíná jako na nejkrásnější okamžik jejího života.

Jak se připravit k porodu?

Čistá radost i zlomené srdce

„Když přišel čas vytlačit ho, bylo to, jako by se hodiny zpomalily a byl to nejkrásnější okamžik mého života, posvátný. Cítila jsem tolik spojení se svým synem, i když jeho život už byl pryč. Můj manžel mi řekl, že je to chlapec; nevěděli jsme to dopředu. Byl to okamžik čisté radosti a naprosto zlomeného srdce, na který nikdy, nikdy nezapomenu,“ popsala Henryho maminka.

Později, když rodiče dostali fotky, které Brianna pořídila, byli šťastní, že se k tomuto kroku rozhodli. „Tyto obrázky jsou nyní jednou z našich nejcennějších věcí a některé jsou pověšeny po celém našem domě,“ přiznala maminka a dodala:

„Nepřála bych žádnému rodiči, aby si prošel smrtí dítěte na samém konci těhotenství. Pokud se to však stane, doporučuji pořídit si co nejvíce fotografií dítěte a rodiny. A opravdu doufám, že na to budete mít někoho tak talentovaného a zvláštního, jako je Brianna," uzavírá.

Všechno, co jste chtěly vědět o domácím porodu.