Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Maminka začala rodit v letadle deset kilometrů nad zemí: O těhotenství vůbec nevěděla!

Autor: ran - 
3. května 2021
20:09

Lavinia Moungaová letěla z amerického Salt Lake City do havajského Honolulu, aniž tušila, že je těhotná. O tom, že čeká dítě, se tak dozvěděla až na palubě letadla - když najednou začala rodit.

Děťátko dostalo pěkné jméno - Raymond Kaimana Wade Kobe Lavaki Mounga. Už při svém narození zažilo zcela výjimečnou situaci, když se ve čtvrtek vyklubalo na svět uprostřed letu mezi americkou pevninou a Havajskými ostrovy. Naštěstí živé a zdravé.

„Jsem ohromená v tom nejlepším slova smyslu,“ napsala po porodu šťastně překvapená maminka Lavinia Moungaová na sociální sítě, kdy už se záběry z letadla rozeběhly do širého světa. Jen na TikToku video jedné z cestujících na palubě Julie Hansenové zhlédl už jeden milion lidí.

Julie měla o zážitek navíc, protože seděla hned vedle tatínka miminka. „Pro ty, kdo se ptáte, jak paní mohli vzít do letadla ve vysokém stupni těhotenství - seděla jsem vedle otce dítěte a ten mi říkal, že ani jeden z nich neměl tušení, že je těhotná,“ napsala na TikTok Julie.

Aplaus od cestujících

Rodička Lavinia s čerstvým potomkem Ryamonem si po přistání oba vysloužili velký potlesk. „Jak asi většina z vás ví, na palubě se narodilo děťátko, prosím tedy všechny o pořádný aplaus. Gratulujeme!“ je slyšet na Juliině videu. „Tohle je jediná vhodná příležitost, kdy se má po přistání tleskat,“ komentovali to podle webu deníku Mirror někteří.

Po porodu trvalo ještě 3 hodiny, než letadlo dosedlo na ranvej. Maminku vyvezli na kolečkovém křesle zdravotníci a ona i dítě putovali do porodnice. Novopečený tatínek Ethan Magalei pak na facebooku sdílel příspěvek plný vděčných slov a poděkování posádce i pasažérům letu.

Místo narození - vzduch?

Na internetu začaly padat otázky, jež se vždy vyrojí, když se přivede na svět dítě „na území nikoho“, tedy buď v mezinárodních vodách nebo právě v letadle mimo území nějakého státu.

Je totiž možné, že chlapeček bude mít v rodném listě „narozen ve vzduchu“. Kdyby ke šťastné události došlo na lodi, mohlo by stát v dokumentu pro změnu „narozen na moři“.

Stejně tak je možné, že se letecká společnost rozhodne mamince nebo dítěti poskytnout několik volných letů, případně „doživotního volňáska“ na cestování v jejích letadlech. Aerolinky se ale k podobnému bonusu uchylují spíše výjimečně, protože samozřejmě nechtějí maminky k rození v letadlech nijak motivovat.  

snehulak ( 4. května 2021 09:05 )

To byla američanka? Tak to se ani nediví. U nás se roku 1916 stalo něco podobného. Vojáček na procházce těsně před Karlovým mostem chtěl políbit dívku a ona na to, že raději skočí do vody, než se s někým líbat. V polovině žadonil, že to bez polibku už nevydrží a ona, že ať to zkusí a už se začala drápat přes zábradlí. Ale na konci už vojáček usoudil, že tady se nic stát nemůže a jal se ji líbat. Děvče se mu vysmeklo utíkalo zpátky a vrhlo se do Vltavy. Zdatný vojín původem z Braníka, Vltavou odkojený za ní a vytáhl ji. Jenže bylo to ve studeném prvomájovém večeru. Dívka nakonec se zápalem plic skončila v nemocnici. A lékaři po čtrnácti dnech přišli na to, že je těhotná. Ten darebák, rozlítila se nebohá. A on mi tvrdil, že to je umělé dýchání!

pajato73 ( 4. května 2021 07:42 )

vim, ze se to stava, ale nikdy nepochopim, jak matka nemuze vedet, ze je tehotna... nejpozdeji v pulce tehotenstvi se dite hybe a kope... bricho roste i kdyz u nekoho treba jen malo, ale vubec to nepoznat??? to mi prijde fakt divne...

Zobrazit celou diskusi