Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Tragédie na Dole Dukla: Zemřelo 108 lidí, horníci mezi sebou bojovali o život krumpáči!

Autor: ČTK, ran - 
7. července 2021
05:00

Největší důlní tragédie na území dnešní České republiky po druhé světové válce se rozpoutala odpoledne 7. července 1961 v Havířově. Zemřelo při ní 108 horníků. Třicet z nich se v podzemí utkalo v krvavé řežbě o přívod vzduchu – nejlepší kamarádi se zabíjeli nemilosrdně hlava nehlava!

Za komunismu se v československých dolech hledělo hlavně na množství vytěžených tun a rekordy následovaly jeden za druhým. Vysokých výkonů se ale někdy dosahovalo na úkor bezpečnosti práce. I osudný rok 1961 byl rekordní. A to bohužel nejen v tunách uhlí, ale i v počtu mrtvých.

V havířovském Dole Dukla došlo 7. července 1961 k nejtragičtějšímu důlnímu neštěstí na našem území po roce 1945. Toho osudného odpoledne v podzemí rubalo uhlí 338 horníků. Téměř třetina se už na povrch nikdy nevrátila. 108 z nich ve věku od 17 do 56 let zemřelo krutou smrtí udušením. Někteří ale zahynuli i rukou kamaráda při hororové potyčce o přívod vzduchu!

Bezpečnost nebyla na prvním místě

Přitom jen pár měsíců před tím, v květnu a v září 1960, nepřežily desítky horníků výbuch a požár v ostravském Dole Hlubina a Dole Václav Nosek v Tuchlovicích! S bezpečností provozu to bohužel moc nehnulo. Bezpečnostní prvky byly nedobudované a nespolehlivé.

Havířovské neštěstí odstartovala náhodná událost ke konci ranní směny. V jedenácté sloji třetího patra spustil procházející horník omylem ramenem pásový dopravník. Pracovník si ničeho nevšiml a zařízení se rozjelo naprázdno. Protože se v té části toho dne nerubalo, gumový pás byl bez jakékoli kontroly a přehřál se. Poté co se vzňal, chytila od něj dřevěná výztuž a požár se rozzuřil naplno.

Tou dobou se ještě životy všech horníků, kteří za pár desítek minut měli zemřít, daly zachránit. Dispečer ale nedal na první hlášení v půl čtvrté o tom, že se něco děje. „Na jedenáctce je z ďury citit, jak by se guma palila,“ přišlo mu varování. Horníky v podzemí ale nikdo neinformoval.

Když kolem 17. hodiny přišly první informace o nebezpečí, pro mnoho z nich už bylo příliš pozdě. Nikdo si neuvědomoval skutečný rozsah požáru. Dispečer po hlášení o hustém kouři ve druhém a třetím patře povolal záchranáře a začalo odvolávání horníků z podzemí. Jak se později zjistilo, ti ale nijak nespěchali, dokonce si stihli i pečlivě uklidit nářadí do beden.

Oheň se rychle šířil a uzavíral lidem ústupové cesty. Do likvidace se zapojilo na 700 záchranářů, jejich práci ale ztěžovaly vysoká teplota, hustý kouř a prakticky nulová viditelnost. Do 11. sloje se vůbec nedostali a v osmé sloji po dvou hodinách narazili už jen na udušené kolegy. (Některé mrtvé se podařilo vytáhnout až po deseti dnech.)

Když průzkumné čety zjistily, že není reálná naděje na záchranu postižených a kvůli zvýšené koncentraci metanu hrozí výbuch, rozhodla se ve 23:10 havarijní komise neprodyšně uzavřít ohroženou oblast sedmi výbuchuvzdornými hrázemi. Na jejich stavbu se spotřebovalo přes 30 000 pytlů s pískem.

Hrůzná scéna jako vystřižená z hororu se musela odehrát v jedné části těžce zasažené sluje, kde se skupina dusících se mužů poprala o hadici, z níž měl proudit čistý vzduch. Zdroj ale nestačil pro všechny. Každý se tak chtěl v nastalém chaosu a zoufalství hadice zmocnit jen sám pro sebe. Strhla se potyčka, při níž se nejlepší kamarádi vlastnoručně pozabíjeli. Na tělech byly později nalezeny hluboké bodné rány od krumpáčů.

S ohněm se bojovalo ještě dlouho po tragédii. Více než měsíc se do uzavřeného prostoru napouštěl dusík, aby se snížil obsah kyslíku, který podporoval hoření. 

V Dole Dukla se těžilo uhlí až do roku 2007, poslední havíř z něj vyfáral 10. ledna, pak ho zavřeli.

Vzpomínky zůstávají

Důlní katastrofa zůstává i po šesti dekádách nesmazatelně zapsaná nejen v povědomí obyvatel Havířova. U památníku připomínajícího jména všech 108 obětí se každoročně koná vzpomínková akce. Letos poprvé to bude na novém místě v městské části Šumbark, kam se památník přestěhoval z areálu bývalého dolu, který se změnil v průmyslovou zónu.

V roce 2018 o tragédii natočil David Ondříček oceňovaný dvoudílný televizní filmu Dukla 61 s Martou Issovou, Markem Taclíkem a Jiřím Langmajerem v hlavních rolích.

 

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Danela ( 7. července 2021 20:27 )

No to není tak úplně pravda, když byla Dukla natáčena ve spolupráci s ČT a placena z koncesionářských poplatků. Neříkám, že by tam neměl mít své oblíbence, jen kdyby tam byla aspoň jedna nová, neprotekční, talentovaná tvář. Třeba by se jednou takhle objevili charizmatičtí umělci, jako byli pánové Menšík, Sovák, Kemr, Hrušinský nebo Kopecký a neméně talentované krasavice jako Libuše Šafránková, Alena Vránová či Jana Brejchová. Takhle se pořád plácáme v mírně ošklivým (pod) průměru, pardon.

Danela ( 7. července 2021 20:19 )

ketIler ( 7. července 2021 17:23 )

No nic, jdu na jedno. Mějte se!😛

ketIler ( 7. července 2021 17:21 )

Co by doma dělala s takovým jelitem?

ketIler ( 7. července 2021 17:16 )

No jéje, dvanácterák jak vyšitý!

Zobrazit celou diskusi