Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Maxík se SMA je ve skvělé formě: Předvedl, co dokáže po podání nejdražšího léku!

Autor: VaB - 
15. dubna 2021
19:55

Maxík se SMA stále nepřestává překvapovat! Po aplikaci zázračného léku Zolgensma dělá stále větší pokroky. Leze po čtyřech a vší silou tluče do bubnu. 

Maxíkovi, stejně jako několika dalším dětem v Česku, byla diagnostikována spinální svalová atrofie, při které pacientům ochabují svaly. Pokud se nemoc neléčí, prognóza je velmi krutá, nemocní se většinou nedožívají vyššího věku.

Nová genetická léčba pomocí preparátu Zolgensma je možná, ale časově omezená do dvou let dítěte, a zejména finančně velmi náročná. V Česku ji pojišťovny malým pacientům donedávna nehradily. 

Proto se nejen rodiče Maxíka uchýlili k vypsání sbírky, na jejíž konto za neuvěřitelně krátký čas poslali Češi přes padesát milionů. Vše nakonec dopadlo dobře a malému chlapci byl podán extrémně drahý lék. K jeho aplikaci došlo v květnu minulého roku v nemocnici v pražském Motole. 

Velmi brzy se začala ukazovat síla léku, blonďatý chlapeček začal dělat pokroky a jeho prognóza se začala zlepšovat. V prosinci jeho rodiče na facebooku zveřejnili video, na kterém chlapec lezl po čtyřech! To do té doby byla naprosto nevídaná věc. 

Terapie pomohla

Rodiče na facebooku na začátku března uveřejnili několik videí. Je na nich vidět, jak Maxík absolvoval hipoterapii v Telči na Vysočině. Mezi hlavní video ale patří to, na kterém opět leze. A ukazuje se, že má daleko větší sílu v rukou!  

Je to vidět i na dalším videu, na kterém vší silou bouchá paličkou do bubnu. A má z toho očividně velkou radost. K radosti mu dopomáhají zvířata, vyzkoušel si i to, jak se čistí koni kopyto. 

Video  Maxík s SMA dělá pokroky.  - Facebook: Maxík SMA
Video se připravuje ...

DWEI ( 16. dubna 2021 06:15 )

šikulka Díky sbírce věřím, že další a další náročné a nákladné rehabilitace pomohou Maxíkovi k dalším úspěchům.... Kdysi jsem viděla video, jak byl šťastný, že se postavil na vlastní nožičky

frantacizek ( 15. dubna 2021 20:06 )

pašák

Zobrazit celou diskusi