Guláš se šesti: Jak se české země podílely na rozšíření jeho slávy?
Kdybychom vznesli otázku, které jídlo je vaše nejoblíbenější, mnoho z vás by jistě odpovědělo, že guláš. Tento pokrm, který je původem z Maďarska, má ten správný říz, podává se takzvaně se šesti a pije se k němu nejlépe jedno orosené. Jak se Česko podílelo na jeho rozšíření do světa? To se dozvíte v pořadu internetové televize Mall TV Zmlsané dějiny Light.
Guláš je velice často pokládán za staročeský pokrm, který vznikl někdy ve středověku. To ale není pravda. Objevil se až v 2. polovině 18. století, protože v té době se tehdejší kuchaři teprve dostali k paprice, která přicestovala ze střední Ameriky.
Nicméně v Hospodářské pražské kuchařce se v letech 1819 objevil přelomový recept na pravý guláš, který obsahuje turecký pepř, neboli papriku. A co víc? Recept je úplně jednoduchý a zvládne ho každý, jak můžete vidět v našem videu.
Malá poznámka. To čemu v Uhrách říkají guláš je ve skutečnosti polévka. Popisované jídlo nazývají pérkélt.