Guláš se šesti: Jak se české země podílely na rozšíření jeho slávy?

4. září 2020
06:00

Kdybychom vznesli otázku, které jídlo je vaše nejoblíbenější, mnoho z vás by jistě odpovědělo, že guláš. Tento pokrm, který je původem z Maďarska, má ten správný říz, podává se takzvaně se šesti a pije se k němu nejlépe jedno orosené. Jak se Česko podílelo na jeho rozšíření do světa? To se dozvíte v pořadu internetové televize Mall TV Zmlsané dějiny Light.

Guláš je velice často pokládán za staročeský pokrm, který vznikl někdy ve středověku. To ale není pravda. Objevil se až v 2. polovině 18. století, protože v té době se tehdejší kuchaři teprve dostali k paprice, která přicestovala ze střední Ameriky.

Nicméně v Hospodářské pražské kuchařce se v letech 1819 objevil přelomový recept na pravý guláš, který obsahuje turecký pepř, neboli papriku. A co víc? Recept je úplně jednoduchý a zvládne ho každý, jak můžete vidět v našem videu.

bre-burda ( 4. září 2020 14:37 )

Malá poznámka. To čemu v Uhrách říkají guláš je ve skutečnosti polévka. Popisované jídlo nazývají pérkélt.

XYZ3 ( 4. září 2020 10:47 )

Chyba v nadpisu mi stačila, dál jsem to nečetla..

hasickajana ( 4. září 2020 07:35 )

Je to holt velmi náročný text, celých 11 řádků...

Mimochodem, další dvě chyby jsou v čárkách, první ve druhém řádku, další ke konci, před neboli se čárka nepíše.

Autor je vskutku produktem dnešní doby.

XYZ3 ( 4. září 2020 07:10 )

Asi spíš podílely...

Zobrazit celou diskusi