Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Kde se vzala česká čína? Původně se jedla s knedlíkem

29. července 2020
06:05

Zajímalo by vás, jak se stalo, že si svoje místo v české kuchyni našla čína? Tedy pokrm z masové směsi různého složení, zalitý falešnou sójovou omáčkou? Tuto otázku zodpoví docent Jídlo v pořadu Zmlsané dějiny light. 

V kuchařce Anny Dubkové Mladá hospodyňka se už v roce 1915 objevuje recept na vepřové maso na čínský způsob. Ingredience však klasickou čínu, jak ji známe dnes, nepřipomínají ani zdaleka. Navíc se k hotové směsi doporučuje podávat knedlík nebo brambor. Dokážete si tuto kombinaci představit?

Čínská kuchyně se v Československu stala oblíbenou díky čínsko - sovětskému, tedy čínsko - československému přátelství až v roce 1958, kdy byla v Praze otevřena první čínská restaurace. Tam čínští kuchaři používali pravou sójovou omáčku, kterou si nechávali speciálně dovážet ze své domoviny.

Až na začátku 80. let se čínská kuchyně rozšířila do domácností a to zejména díky tomu, že se u nás začala konečně vyrábět česká napodobenina pravé sójové omačky. Na jakých verzích číny si českoslovenští strávníci pochutnávali se dozvíte v novém díle pořadu Zmlsané dějiny light.

Zobrazit celou diskusi