Co jste o kečupu netušili: Původně se dělal z ryb a hub! A jak se dostal na talíř Čechů?
Kdo by neznal červenou omáčku, která neodmyslitelně patří k tuzemské i světové kuchyni? Kečup se dá jíst k ledasčemu. Má za sebou ale velmi dlouhou cestu. Jak se ocitl v české kulinářské historii? To se dozvíte v novém díle Zmlsaných dějin light.
Původ kečupu se dá vystopovat až v 17. století v Číně, kde ho místní připravovali z mořských plodů a ryb. Další zmínku o kečupu bychom mohli najít v první polovině 19. století, kdy se připravoval z hub naložených v soli.
Ani jeden z těchto postupů však kečup, jak ho známe dnes, nepřipomínal. Nakonec vše vzali do rukou Američané a ryby nahradili rajčatovým protlakem. Čímž dali vzniknout kečupu, který si dáváme s chutí třeba k hranolkám.
Do tehdejšího Československa se však kečup dostal až o mnoho let později za dob komunismu. A vznikl kečupový boom. Proč? To se dozvíte v následujícím videu.
Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.