Knedlo-vepřo-zelo jako národní jídlo? Omyl! Neznal ho ani Neruda! Kde se vzalo?
Málokdo z Čechů dá dopustit na knedlo-vepřo-zelo k nedělnímu, či jinému obědu. Někteří by ho jistě hrdě zařadili mezi národní pokrmy. Staletími prověřená klasika to však není. Jak se na českém talíři vzalo? Odpovídá nový díl pořadu Mall.tv Zmlsané dějiny Light.
V prvním vydání legendární Domácí kuchařky Magdaleny Dobromily Rettigové z roku 1826 se žádné vepřové s knedlíkem a se zelím nenachází. Asi nejblíže je tento recept nazvaný „kyselé zelí s vepřovou pečínkou“ – ale bez knedlíků.
Ještě na konci 19. století tuhle dnešní klasiku neznal ani Jan Neruda, a to byl (zvlášť v pozdních letech) velký fanoušek jídla! Ve fejetonu Co přivézt z Jubilejní výstavy z roku 1891 z české kuchyně zmiňuje úplně jiný – sladký – pokrm!
Jak tedy toto jídlo vzniklo? Nápovědou jsou nám opět prameny z klasické české literatury, rozuzlení se dovíte v následujícím videu. Dobrou chuť!