Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Tři pacienti s koronavirem v Česku: Zrušená výuka na školách a detaily o zdravotním stavu

Autor: ČTK - 
2. března 2020
11:20

Tři pacienti hospitalizovaní v pražské Nemocnici Na Bulovce kvůli koronaviru jsou v pondělí bez příznaků nemoci, nemají teplotu ani kašel. Další kontrolní testy jim odborníci udělají do konce týdne. ČTK to řekla mluvčí nemocnice Simona Krautová. Nemocní jsou tři lidé, kteří přijeli z Itálie. Jeden z konference v Udine, druhý s rodinou z lyžařské dovolené v Benátsku a třetí je Američanka, která studuje v Miláně.

Kvůli kontaktům s nakaženým Čechem, který přednáší na České zemědělské univerzitě, škola v pondělí a v úterý zrušila výuku. V pondělí se neučí také na Fakultě strojní Českého vysokého učení technického, kterou navštívil kolega hospitalizovaného účastníka konference v Udine.

Politici 2. března 2020 v Praze na tiskové konferenci po pravidelném jednání Bezpečnostní rady státu, která se zabývala zejména situací kolem koronaviru. Politici 2. března 2020 v Praze na tiskové konferenci po pravidelném jednání Bezpečnostní rady státu, která se zabývala zejména situací kolem koronaviru. | ČTK/Krumphanzl Michal

Spolu s nemocnou Američankou cestovala dívka z Ekvádoru, která je také v karanténě. Její test byl negativní, v pondělí bude ale proveden další. Hygienické stanice prověřují kontakty s dalšími osobami, nakažená dívka podle nich pobývala i v Brně. Třetí nakažený muž přicestoval z Itálie s manželkou a čtyřmi dětmi, jsou v karanténě.

Zhruba ve 13:00 by podle premiéra Andreje Babiše (ANO) měly být známé výsledky dalších 20 testů. Všechny pozitivní testy podle pravidel přezkoumá laboratoř v Berlíně, výsledky by měly být potvrzené v pondělí.

Premiér Andrej Babiš vystoupil 2. března 2020 v Praze na tiskové konferenci po pravidelném jednání Bezpečnostní rady státu, která se zabývala zejména situací kolem koronaviru. Premiér Andrej Babiš vystoupil 2. března 2020 v Praze na tiskové konferenci po pravidelném jednání Bezpečnostní rady státu, která se zabývala zejména situací kolem koronaviru. | ČTK/Krumphanzl Michal

Koronavirem, který se od prosince šíří z Číny, se ve světě infikovalo přes 87 500 lidí a vyžádal si bezmála tři tisíce obětí. Většina případů se týká pevninské Číny, v Evropě je nejvíc zasažena Itálie. O nových případech informovaly o víkendu i okolní země. V Německu je 117 případů, v Rakousko 14.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa