Smažák nám závidí celý svět! Kde se vzal, jaká je jeho historie?
Vyhlášení šéfkuchaři by asi nesouhlasili, ale českým národním jídlem, na které nikdo z nás nedá dopustit, je smažený sýr! Pochoutka, která nějakou dobu hledala své místo v srdcích strávníků a nakonec ho také našla! Odkud se oblíbený smažák vzal se dozvíte v dalším díle pořadu Mall.tv Zmlsané dějiny light.
Když se někdo zeptá, co je českým národním jídlem, jaká je nejčastější odpověď? Možná svíčková nebo knedlo, vepřo, zelo. Podle pořadu Zmlsané dějiny je to spíš všemi oblíbený, bezmasý pokrm podávaný s tatarskou omáčkou a brambůrkami. Ano, řeč je o smaženém sýru.
První zmínky o smaženém sýru bychom mohli najít už v období středověku. U nás se však zmiňuje až v roce 1953 - smažená gorgonzola nebo smažený ementál se podával zamotaný do kousku slaniny a byl spíš vhodný jako předkrm pro zámožné strávníky.
Smažený sýr, jak ho známe dnes, se do jídelníčků restaurací a jídelen začal postupně dostávat v průběhu pozdějších let ve snaze rozšířit polotovary a hotová jídla, aby mohly ženy místo vaření doma u plotny nastoupit dřív do práce a budovat socialistický stát. Tento postup se však pracujícímu lidu moc nezamlouval.
Jak si tedy smažený sýr vybojoval svoje místo na výsluní českých národních jídel? To se dozvíte v následujícím videu.
Informace k článku jsou převzaté z wikipedie. Navíc jsou velice zkreslené. V padesátých letech byl možná smažák jako polotovar, ale později to je nesmysl. Jako polotovar se v 70 a 80-tých letech zcela určitě nenabízel.