Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Máte rádi čevabčiči? S původním receptem nemá téměř nic společného

11. srpna 2020
16:28

V pořadu Zmlsané dějiny light se tentokrát docent Jídlo zamyslí nad tím, jak českou kuchyni ovlivnilo mnohaleté přátelství se Sovětským svazem a s dalšími zeměmi východního bloku.

Jak už to tak bývá, gastronomie se mění stejně, jako období, ve kterém právě žijeme. Čtyřicetileté propojení se Sovětským svazem rozšířilo naši gastronomii o chuťovky jako byly gruzínský čaj, sovětské rybí konzervy, zmrzlina atd.

Co se ale uchytilo i v jídelnách a restauracích je jídlo, které všichni moc dobře známe. V Československu snad není nikdo, kdo by neznal čevabčiči. Pochoutku z mletého masa, která se u nás podává s vařenými bramborami, hořčicí a cibulí. Věděli jste ale, že originální recept je dost jiný?

U nás se čevabčiči vyrábí zejména z vepřového mletého masa. Zřídkakdy se do směsi přidává maso hovězí nebo skopové. V originále například vepřové maso nenajdete. Čevabčiči totiž pochází z oblasti tureckých muslimů. A tam si v konzumaci vepřového masa nelibují. Co dál je v československém receptu jinak se dozvíte v novém díle pořadu Zmlsané dějiny light.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi