Luxusní ovoce ananas: Jak skončilo v bizarních pokrmech?

16. září 2020
06:00

Ananas byl v dobách minulých charakterizován jako ovoce s chutí jahod, šťavnatostí melounu či aromatem broskve. Ano, v československém kulinářském rybníčku šlo o luxusní ovoce, které však mnozí znali jen z dovezených plechovek z Číny, případně z Kuby. Jak se ananas dostal třeba na pizzu nebo na sýrový toust se šunkou? Mrkněte se na pořad internetové televize Mall TV Zmlsané dějiny Light, kde se dozvíte víc.

Ananas byl vždy symbolem luxusu. Do Evropy se dostal už někdy v 16. století. Dokonce byste ho našli i na dobovém obraze s názvem Marnotratník od rakouského malíře Josefa Danhausera, kde byl ananas vyobrazován uprostřed plné tabule s jídlem.

Do Československa se však ananas dostal hlavně v podobě kompotu v plechovkách. Vyráběly se z něho zákusky, poháry se zmrzlinou, avšak jeho syrovou a čerstvou podobu téměř nikdo na vlastní oči neviděl. Leda v televizi.

Korunu ve využití ananasu však dali v Západním Německu, kde se začal připravovat zapečený toust s dušenou šunkou, taveným sýrem, kompotovaným ananasem a koktejlovou třešní. A pozadu nezůstali ani v Kanadě, kde v 60. letech představili pizzu Havaj, která patří k oblíbeným dodnes.

Zobrazit celou diskusi