Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 10°C

Studený máj, pro houbaře v červnu ráj: Vyrostl půlkilový pravák

Autor: K. Beránková, Jiří Čada, S. Červená - 
4. června 2020
05:40

Jako houby po dešti! Uplakaný květen zavlažil lesy a ty slibují, že letošní houbařská sezona by mohla být luxusní. Na Zlínsku už nyní vyrostl půlkilový pravák.

Nemohl se dočkat, až vyrazí do lesa. S takovým úlovkem hned na počátku sezony ale Karel Srnec (51) z Napajedel na Zlínsku nepočítal. Našel kapitálního praváka. „Nádherný, úplně zdravý, určitě půlkilový. Jen jsem toho krasavce musel zbavit tří slimáků,“ radoval se z unikátního nálezu.

„Měli jsme celá rodina vynikající řízky, které připravila moje maminka,“ dodal Srnec. Houbaření je jeho vášeň, loni našel posledního praváka přesně na Štědrý den!

Sírovce, klouzci i májovky

S prázdnou nepřišel z lesa domů ani Jiří Devát (51), který houbařil na Křivoklátsku v okolí vrchu Radeč. Našel dva krásné mladé a zdravé sírovce, čtyři hřiby kováře, pár klouzků a májovek.

„Měl jsem radost. Sírovce vážily dohromady tři kila. Byly z nich řízky v japonském těstíčku, dále jsme si pochutnali na guláši a houbách na thajském kari. Část sírovce jsme zavařili. Máme tři sklenice,“ liboval si Devát.

Zobrazit celou diskusi