Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Amálka (8) se rozchodí jen po nákladné léčbě: Pomoci jí chtějí i hokejisté Jágrova Kladna!

Autor: chal - 
14. prosince 2019
18:46

Měla se narodit jako úplně zdravé miminko, ale místo toho se Amálka (8) už jako novorozenec musela potýkat s vážnými zdravotními komplikacemi. Děvčátko se narodilo s velmi vzácným syndromem, který zabrzdil její vývoj. Díky speciálním rehabilitacím dělá Amálka konečně velké pokroky, jde však o velmi nákladnou léčbu, kterou rodina z vlastních zdrojů hradit nedokáže. Amálce se proto rozhodli pomoci kladenští hokejisté v čele s útočníkem Jakubem Valským, který tak trochu zapojí i svého dávného mentora, Jaromíra Jágra!

Manželům Ryšlinkovým se před osmi lety narodila dcerka Amálka. Porod se tehdy neobešel bez komplikací, lékaři museli holčičku „rozdýchávat“ a pak zjistili, že má miminko nízkou hladinu cukru. Když byl holčičce zhruba rok a půl, přišla ještě horší zpráva. Lékařce se nezdál Amálčin vývoj, a tak ji poslala na testy.

Vyšetření odhalilo, že má děvčátko velmi vzácný syndrom CDG Ia, kterým v Česku trpí kolem dvaceti pacientů, ve světě je to do tisíce lidí. Ve zkratce jde o metabolickou vadu, která negativně ovlivňuje správný vývoj dítěte. To si díky cvičení alespoň částečně vynahrazuje špatný psychomotorický vývoj.

Ačkoliv je  Amálce osm let, pohybově i mentálně je na úrovni mladšího dítěte. Děvče se tak pohybuje především pomocí kočárku a chodítka, po svých se dlouho pouze mohla pohybovat pouze po kolenou. Amálčin fyzický stav se ovšem začal zlepšovat díky speciálním neurorehabilitacím, které jsou v podobných případech prakticky jediným možným řešením, jak situaci zlepšit.

Holčička na rehabilitacích posílila střed těla a už se zkouší sama postavit. Jak říká její maminka Renata, ruku v ruce s fyzickým zlepšením přichází i zlepšení psychického stavu. „Když se dítěti povede něco, co mu dřív nešlo, je to pro něj obrovské povzbuzení. Začne si víc věřit,“ vysvětlila Blesku.

Amálce Ryšlinkové, podobně jako mnoha jiným dětem s neurovývojovými poruchami, hodně pomáhají neurorehabilitace na specializovaných klinikách. Terapie jsou ovšem velmi nákladné, Amálčini rodiče navíc musí léčebné pobyty hradit z vlastní kapsy. Naštěstí na to nejsou úplně sami a mohou se spolehnout na pomoc různých charitativních organizací jako je například Život dětem nebo Donwio.

Právě u Donwia pro Amálku v současnosti probíhá veřejná sbírka. Cílem je vybrat 85 tisíc, ze kterých by Ryšlinkovi dokázali pokrýt jeden cyklus neurorehabilitací na klinice. Holčičce se s výběrem peněz rozhodli pomoci i hokejisté klubu Rytíři Kladno. Pokud se povede vybrat kýženou částku, bude vylosován jeden z dárců, kteří přispěli do sbírky pořádané Donwiem, a ten od Rytířů dostane hned tři odměny.

Půjde o lístky na zápas, prohlídku stadionu a dres podepsaný všemi hráči, tedy i legendárním Jaromírem Jágrem. „Plň sny jiným a díky tomu si splň ten svůj,“ napsal ke sbírce hokejista Jakub Valský na Facebooku.

Rodina ovšem potřebuje peníze i na další cykly neurorehabilitací. Díky nim dělá Amálka ty největší pokroky, ovšem jeden léčebný pobyt vyjde na desítky tisíc korun a dívenka jich během roku podstoupí hned několik. Jedině tak může živit sen svůj i svých rodičů, že bude jednou chodit po svých. Amálka je odhodlaná tento cíl jednou splnit. Bez pomoci to ale nezvládne.

Rodina bude proto vděčná za jakýkoliv finanční dar. Lidé mají dvě možnosti, kam přispět. Buď prostřednictvím organizace Donwio, nebo transparentní účet spolku Pomáháme Amálce, na jehož transparentním účtu běží dlouhodobá sbírka. Číslo účtu spolku je 2200981885/2010.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Zobrazit celou diskusi