Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Zjevení a tragédie vzácné bílé srnky u Plzně: Boj o život sledovaly tisíce lidí

Auto na Plzeňsku srazilo bílou srnu: Svědci ji chtěli zachránit, měla ale vnitřní zranění.
Auto na Plzeňsku srazilo bílou srnu: Svědci ji chtěli zachránit, měla ale vnitřní zranění.  (Autor: Facebook/Jiří Segeč - záchranná stanice Kožlany)
Aktualizováno -
18. listopadu 2019
11:40
Autor: dce - 
18. listopadu 2019
10:49

Smutně skončily pokusy o záchranu raritní bílé srnky, kterou na severu od Plzně patrně srazilo auto. Ležet na silnici ji vidělo hned několik lidí, kteří neváhali zastavit, aby zvířeti pomohli. Ačkoliv se zdálo, že má srnka jen zlomenou zadní nohou, podle všeho měla vnitřní zranění a boj o život prohrála v záchranné stanici.

O celé události informovala na facebooku paní Iveta, která srnu v sobotu podvečer spatřila mezi prvními. Všimla si, že na silnici leží bílé zvíře, které měla původně za psa. Na nejbližší lesní cestě se otočila a jela zpátky. Po cestě potkala další ženu v autě, která si srnky všimla.

„Byla už tma, tak jsme zůstaly stát tak, aby projíždějící auta znovu nenajela do zvířete. Zjistily jsme, že se jedná o srnku bílé barvy, měla poraněnou zadní nohu (otevřená zlomenina), ležela na zemi se zdviženou hlavou, rychle dýchala ze strachu. Držely jsme se obě dál, aby nepanikařila, a volala jsem 158,“ popisuje Iveta, jejíž příspěvek sdílelo přes 10 tisíc lidí. 

Policie moc pomoci nenabídla, paní řekli, že situaci vyřeší myslivec. To se ale Ivetě nelíbilo, protože to vypadalo, že srnka má jen zlomenou „I dýchání se zklidnilo, jen ležela a tiše nás pozorovala.“ Na silnici postupně zastavilo více řidičů, kteří nabídli pomoc - jeden nakonec i číslo na záchrannou stanici v Kožlanech.

Na místo přijel první myslivec s policií, nakonec i pan Jiří Segeč z Odloučeného pracoviště DES OP - Záchranné stanice živočichů Plzeň, který po domluvě nakonec srnku odvezl k ošetření. 

„Dospělá srna albínka měla přeražený zadní pravý běh, levý měla vykloubený. Navíc utrpěla už jen pár odřenin a nevykazovala žádná větší zranění, chovala se klidně,“ popsal Segeč Blesk.cz s tím, že se zajisté jednalo o srážku s autem.

V noci už se mu nepodařilo sehnat veterináře, ale díky svým zkušenostem zvládl viditelná zranění ošetřit. Se zvěrolékařem se spojil později „Konzultovali jsme to, ale říkal mi, že s případnými vnitřními zraněními stejně nic moc neudělá,“ uvedl zvířecí záchranář. Bohužel se ukázalo, že srnka při střetu s autem skutečně utrpěla vnitřní poranění, a kolem poledne v neděli zemřela.

Auto na Plzeňsku srazilo bílou srnu: Svědci ji chtěli zachránit, měla ale vnitřní zranění. Auto na Plzeňsku srazilo bílou srnu: Svědci ji chtěli zachránit, měla ale vnitřní zranění. | Jiří Segeč - záchranná stanice Kožlany

Bílá srna je velká vzácnost, pan Segeč ovšem Blesku prozradil, že se na Plzeňsku občas nějaká „Myslivec, který byl rovněž na místě, mi říkal, že jednou za dva, tři roky se tu albíni objevují, mají to tu nějak v genech.“ 

Podzim je každý rok obdobím zvýšeného pohybu zvěře poblíž „První je třeba volat policii, ta kontaktuje místního hospodáře. Pak je třeba mít trpělivost - jak policie, tak právě hospodáři toho mívají teď hodně, a chvíli trvá, než mohou přijet. Jde ale hlavně o to, aby se zvířeti dostalo pomoci. Bohužel je většinou potřeba to ukončit, po srážce s autem na tom bývá zvěř špatně. V tomto případě jsme to zkusili, protože srnka byla bílá. Pochopitelně bychom ji nenechali se trápit, ale vypadala v klidu včetně dýchání,“  dodal Segeč.

Ačkoliv příběh nemá šťastný konec, srnka nezemřela nadarmo - bude vypreparována a vystavena v jednom z regionálních muzeí.

Auto na Plzeňsku srazilo bílou srnu: Svědci ji chtěli zachránit, měla ale vnitřní zranění. Auto na Plzeňsku srazilo bílou srnu: Svědci ji chtěli zachránit, měla ale vnitřní zranění. | Facebook

nemocna ( 18. listopadu 2019 11:46 )

Za mrtvou zvěř můžou jen a jen řidiči, jezdí jak blázni a většina ani nesleduje silnici před sebou telefonují, esemeskují nebo dělají jiné věci ale na řízení vozidla se nesoustředí a potom tolik zvěře umírá zbytečně

Zobrazit celou diskusi