Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Matku s dětmi srazilo na přechodu auto! Letěly vzduchem, popisuje hrůzu zachránce

Matku s dětmi srazilo auto, dva muži a studentka je zachránili.
Matku s dětmi srazilo auto, dva muži a studentka je zachránili.  (Autor: Helena Lacinová)
Autor: lac - 
31. října 2019
16:55

Bez tří zachránců, Jakuba Tomana (35), Milana Hausdorfa (35) a studentky zdravotní školy Markéty Petrové (18), všichni z Jirkova, by mladá maminka (32) s dvěma malými dětmi (5 a 9) po srážce autem poslední lednovou sobotu dopadla daleko hůř. Auto ji srazilo na přechodu. Žena byla vážně zraněná. Všichni zachránci nyní byli oceněni na chomutovské policii.

Mužům Ivana Buriánková z České pojišťovny předala titul Gentleman silnic a budoucí zdravotní sestře ocenění Mladý hrdina. Ocenila jejich duchapřítomnost a zvládnutí situace. „Pro mnohé, zvláště mladé lidi, by mohli být příkladem,“ uvedla. 

„Šel jsem od našich z Mostecké ulice a viděl nehodu. Ženu srážka odmrštila několik metrů a jedno dítě letělo vzduchem a druhé v šoku pobíhalo po silnici,“ vzpomenul Milan Hausdorf, který vezl kočárek s vlastním synem (2).

Hrozilo, že dítě srazí jiné auto. Ihned volal rychlou záchrannou službu. „Syn v kočárku spal, tak jsem ho přenechal matce, která nás vyprovázela, a běžel jsem pomoci,“ řekl mladý muž. Občanským povoláním je zámečník. Jakub Toman ve stejný moment zastavil trolejbus, který řídil, a chtěl vyjet z autobusového nádraží. Ženu stabilizoval a společně poskytovali první pomoc. V hlavním povolání je profesionální hasič a brigádně jezdí trolejbusem.

Sražených dětí se při nehodě ujala studentka Markéta, která šla zrovna z obchodu a na místo nehody doběhla. Záchranářům a policistům poté podali svědectví. „Poskytnout někomu pomoc není v dnešní době úplně samozřejmé. O to více si podobných činů vážíme,“ řekl Robert Kubánek, zástupce vedoucího Územního odboru Policie ČR v Chomutově.

Řidič jde k soudu

K nehodě došlo 27. ledna v podvečer na přechodu v Alešově ulici v Jirkově. Řidič (30) osobního vozu Škoda Octavia byl obviněn z těžkého ublížení na zdraví z nedbalosti a jeho čin míří k soudu. Sražená žena se potýká s trvalými následky dodnes. Děti jsou v pořádku.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání