Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

S malým bojovníkem Tobiáškem (6) se život nemazlí: Teď se učí chodit ve speciálním obleku

Autor: chal - 
24. listopadu 2019
06:00

S Tobiáškem se život nemazlil a hned na začátek života mu přichystal několik překážek. Malý bojovník se ale nevzdává a společně s rodiči sní o tom, že je překoná. Jak ty pomyslné, tak ty fyzické. Tobiášek kvůli kombinovanému hendikepu dlouho nedokázal chodit bez opory. To se ale díky chlapcově vůli a speciální léčbě změnilo a rodina doufá v další pokroky. Léčba sice nese ovoce, jenže je také velmi nákladná.

Tobiášek se narodil v lednu 2013. Přestože všechna vyšetření v těhotenství proběhla v pořádku a neodhalila nic zvláštního, přišel chlapec na svět s několika vážnými zdravotními problémy.

Měl překřížené prsty na rukou, vadu chodidel, podkovovitou ledvinu a šelest na srdci. Kromě toho chlapec trpí Dandy-Walkerovým syndromem (neurovývojová porucha) a také psychomotorickou retardací.

Komplikace se nevyhnuly ani samotnému porodu. Tobiášek musel kvůli špatné poloze v břiše matky ven císařským řezem a měl novorozeneckou žloutenku. Rodiče mu od narození pomáhají ve společné snaze hendikep překonat pomocí různých cvičebních metod. Nejprve aplikovali Vojtovu a později Bobathovu metodu.

V posledních dvou letech Tobiášek pravidelně dojíždí do specializovaného centra, kde cvičí s oblekem TheraSuit. Tato kúra podle rodičů přináší největší pokroky, má ale také jednu stinnou stránku – je značně nákladná, a navíc ji české pojišťovny neproplácejí.

Tobiášek díky léčbě už zvládá lezení po čtyřech nebo ve vzpřímeném kleku a dokáže se postavit s oporou. Na konci roku 2018 zdolal významnou metu, ve speciálních ortézách pro vybočené nohy dokázal stát bez opory v prostoru a dokonce ušel pár metrů! Co se týče pokroků, je i rok 2019 velmi plodný.

Malý bojovník se krásně rozchodil, postupně zvládá stále větší vzdálenosti a dokonce i často dojde k situaci, kdy Tobík odmítne máminu ruku a chce jít úplně bez opory! Na konci října si Tobík také připsal svůj osobní rekord - za kočárkem ušel 540 metrů.

Se zlepšujícím se fyzickým stavem dochází k pokrokům i co se týče chlapcovy psychiky. Tobík začíná mluvit, i když, jak říká jeho maminka Hana, cizí lidé mu zatím moc nerozumí.

„Tobík získává sebevědomí, snaží se. Nebojíme se, že by nedělal pokroky,“ popsala Blesku sympatická maminka, která Tobíkovy fanoušky pravidelně informuje o synových pokrocích a společném životě na facebookové stránce Tobiášek - život s hendikepem nebo na své stránce Z lásky k jídlu

Chlapcovi rodiče upínají své naděje k cvičení v obleku TheraSuit. Jelikož jejich syn dělá právě díky němu největší pokroky, rádi by, aby jich Tobiášek za rok absolvoval co nejvíc. Dvoutýdenní pobyt ale stojí minimálně 50 tisíc korun. Rodina proto prosí veřejnost o pomoc a je ráda za jakoukoliv darovanou finanční částku. Číslo transparentního účtu, kam mohou dárci zasílat peníze, je 3198042073/0800.

Peníze budou od ledna příštího roku potřeba ještě víc než dosud. Kromě léčby totiž rodinu nově čeká další finanční zátěž – stát přestane financovat Tobiáškovu asistentku ve škole. Rodiče se s tím ale nechtějí smířit a plánují asistentku financovat z vlastních zdrojů.

„V srpnu přišlo ministerstvo školství s novinkou – asistenti pedagoga se budou přiřazovat ne na základě potřeb dítěte, ale na základě počtu tříd. Bohužel to má dopad i na nás a Tobíkova asistentka končí. Jsem z toho velice nešťastná, protože jeho současná asistentka si ho získala na první setkání, od té doby o ní doma každý den slyším, velice mu přirostla k srdci,“ popsala Blesku maminka Hana.

Problém se podle ní samozřejmě netýká jen Tobíka. „Vůbec si to nedokážu představit. Všechny ty děti, které potřebují tolik péče, a teď na ně bude o jednu sílu méně. Je to celé postavené na hlavu, bude se čekat na průšvih? Jak napsal pan ředitel – ve speciální školce to bude nebezpečné pro všechny,“ uzavřela rozhořčeně Hana.

marcelinka007 ( 24. listopadu 2019 08:10 )

Tohle mě vždycky dokáže nazdvihnout ze židle. Kdejakému feťákovi pojišťovna hradí léčbu, starají se o ně chudáčky...Přitom lidé a děti skutečně nemocní ,kteří si nic nezavinili, tak těm léčbu pojišťovna neproplácí, byť jim to doložitelně a viditelně pomáhá a musí se doprošovat přes tisk a sociální sítě,dělají se sbírky, byť by to mělo být samozřejmost, pomáhat nemocným a handicapovaným. Který dement ve VZP tohle navrhl a schválil, jak může nějaký úředník rozhodovat, co se bude proplácet a nebude, která léčba je vhodná a nevhodná.Tohle by si měli rozhodovat sami lékaři. ...je mi z VZP na zvracení.

Zobrazit celou diskusi