Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Místo prázdnin chemoterapie, místo školy operace: Samuel (10) vzdoruje rakovině, podporují ho i známé tváře

Samuel statečně bojuje. Největší oporou mu je maminka Lenka
Samuel statečně bojuje. Největší oporou mu je maminka Lenka  (Autor: Najednou po jedné/Kulturní komise Praha-Vinoř)
Autor: chal - 
29. dubna 2019
05:01

Samuel si ve svých deseti letech vytrpěl víc, než většina ostatních lidí za celý život. Loni v červnu chlapce začala bolet noha a následné vyšetření u lékaře ukázalo, že má rakovinu stehenní kosti. Místo prázdnin tak malého školáka čekala chemoterapie a složitá operace, při které lékaři Samovi voperovali unikátní umělý kolenní kloub. Na podporu statečného chlapce je vypsaná veřejná sbírka, kterou už podpořila řada umělců.

Loni v červnu Samuelova maminka Lenka poznala, že s jejím synem je něco v nepořádku. Chlapec, který byl zvyklý většinu volného času trávit venku, totiž stále častěji zůstával doma s tím, že ho bolí noha.

Když začal Samuel kulhat a Lenka si všimla, že má na noze otok, lekla se a okamžitě ho vzala do nemocnice. Vyšetření potvrdilo nejhorší možnost. Samuel měl osteosarkom, zhoubný nádor ve stehenní kosti. Prázdninové měsíce nemocný chlapec strávil na chemoterapii.

V září pak musel podstoupit transplantaci kolenního kloubu. Lékaři Samovi voperovali umělý kolenní kloub, díky kterému nejen že bude mít Sam v dospělosti obě nohy stejně dlouhé, ale navíc nebude muset podstupovat další operace. Protéza totiž poroste spolu se Samuelem! Tuto speciální protézu dostal Samík jako první v České republice.

Operace se vydařila na výbornou, chlapec jen pár dní po zákroku běhal po nemocnici, jako kdyby na sále snad ani nebyl. Aby se však dokázal 100% vrátit do běžného života, potřebuje dlouhodobě chodit na rehabilitace, což stojí nemalé peníze.

Lenka se Samuelem bydlí v pražské Vinoři, a jak se ukázalo, sousedům není osud malého chlapce lhostejný. Vinořská kulturní komise vypsala na podporu Sama veřejnou sbírku Najednou po jedné, jejíž výtěžek mu má pomoci při rekonvalescenci. Na webu bude v dohledné době zveřejněno i číslo transparentního účtu.

Na stránkách sbírky organizátoři zveřejňují videovzkazy, které mohou lidé posílat na emailovou adresu info.kultura.vinor@centrum.cz. "Ráda bych tímto poděkovala Karlovi Petruškovi, který pro nás sponzorsky vytvořil koncepci, propagace i web celého projektu," napsala Blesk.cz Jana Česáková Hyklová, jedna ze zakladatelek projektu.

Pozdrav s přáním všeho nejlepšího Samovi poslalo už i několik umělců. „Chtěl bych ti popřát na tvé cestě už jen samé štěstí. Vím, že to nemáš tak jednoduché jako ostatní. Chlape, ode mě máš podporu, drž se,“ vzkázal statečnému chlapci hudebník Honza Křížek.

Zdravici Samovi poslal i básník a zpěvák Jan Kunze. „Někdy se stanou nějaké trable, ale nikdy to nesmíš vzdát a bojovat. Pro mě jsi hrdina, držím palce,“ řekl multitalentovaný umělec. Svá videa zaslal i zpěvák Václav „Láska“ Vaňura nebo DJ a obyvatel Vinoře Paolo di Maki.

Lidé mají možnost přispět i do kasiček na kulturních akcích, které Vinoř pořádá. Kasička bude připravena 27. dubna na pálení čarodějnic, 18. května na rodinné akci Vandráček a 2. června na dětském dni.