Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Zbídačení psi se pářili s příbuznými a měli obří nádory: Ochránci zvířat nevěřili vlastním očím

Autor: chal - 
4. dubna 2019
20:17

Moravskoslezský spolek na ochranu zvířat se snaží postarat o ta nejzanedbanější zvířata v regionu. Během několika dnů se v péči jeho pracovníků ocitlo hned několik psů v příšerném stavu. V rukách ochránců se tak ocitla například fenka s obrovským nádorem, fenka, která kvůli neléčené zlomenině potřebovala operaci, nebo zanedbaní psi ze smečky, ve které se mezi sebou pářili i příbuzní.

Nejvíce psů ochránci získali od starších, sociálně slabších majitelů, kteří se nedokázali postarat o zhruba 20člennou smečku. Podle všeho v ní docházelo k páření příbuzných zvířat. Většina z nich navíc byla v otřesném stavu.

Členové Moravskoslezského spolku na ochranu zvířat psy postupně odvezli na kliniku ke kastraci. Jenže veterinární vyšetření ukázala, že šest fenek musí na operační sál kvůli vážnějším zákrokům. „Vyoperovat deseti fenkám nádory na mléčných lištách je fakt mazec,“ okomentoval spolek maraton veterinárních zákroků.

Ze psů, kteří skončili na konci března v péči Moravskoslezského spolku na ochranu zvířat, pravděpodobně nejvíc trpěla fenka s nádorem velkým jako její hlava. „Už to má chuďátko za sebou a teď se bude zotavovat a hojit. A už bude jenom dobře,“ napsal spolek na facebook po úspěšném odstranění tumoru.

 

Další fenka měla tak zacuchaný kožich, že se chlupy slepily do jednoho velkého dredu, přes který neviděla. „Po totální celkové úpravě prokoukla a už i začala vrtět ocáskem. Bohužel je jedna z těch, kterým se musely odoperovat obě mléčné lišty,“ napsali ochránci s tím, že taková operace zabere zhruba dvě a půl hodiny. Další ze psů měl zase neléčenou zlomeninu, kvůli které nemohl pořádně chodit a také potřeboval operaci.

Péče o zbídačená zvířata je velice nákladná, spolek se tak neobejde bez pomoci veřejnosti. „Jen za letošní rok od ledna do března jsme zaplatili na veterinárních účtech cca 344 tisíc korun,“ informoval Spolek na konci března. Jeho činnost ale nese ovoce. Za první tři letošní měsíce našlo nový domov 25 psů.

„To znamená, že všichni odešli do adopce kastrovaní, očipovaní, očkovaní a odčervení, a tohle všechno stojí peníze,“ vysvětlil spolek koncem března. Pouhý den po zveřejnění výzvy s žádostí o pomoc se jeho členové mohli začít radovat. Štědří dárci totiž za tak krátkou chvíli dokázali dohromady složit téměř celou částku, kterou psí dobrodinci dlužili na fakturách.

jetuslunicko ( 8. dubna 2019 15:04 )

Kéž by zvířata mohli oplácet co se jim činí !! nelze vyjádřit slovy toto "člověčí" chování

smrdi_ti ( 5. dubna 2019 17:16 )

Kdy už tohle přestane?? Na co tam vy humusacky politici jste???

Zobrazit celou diskusi