Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

David (†40) zemřel cestou na svatbu, čtyři děti přišly o tátu: Radka si vyčítá manželovu smrt

Autor: chal - 
18. dubna 2019
05:01

Radčin manžel David (†40) zemřel při nešťastné autonehodě. Maminka čtyř dětí zůstala rázem sama na výchovu potomstva a také na nákladnou přestavbu rodinného domu, bez které je budova prakticky neobyvatelná. Radka se ale s těžkou situací pere i za pomoci přátel a veřejnosti statečně. Její boj začal tragickou nehodou, ke které došlo na podzim při cestě na svatbu příbuzného.

Stačila nešťastná vteřina a svět se Radce obrátil vzhůru nohama. „Byl to čtvrtek, čekalo nás prodloužené volno, na svatého Václava svatba mého bratrance na Chomutovsku,“ pokusila se statečná maminka rozpomenout na osudné 27. září 2018. Byla to chvíle, která od základu změnila její život.

Stalo se to mezi obcemi Krčmaň a Kokory na Olomoucku po osmé hodině večer. „Auto jsem řídila já. Byl před námi kamion. Nejprve jsem povyjela, něco tam jelo, vrátila jsem se, byla jsem vždy opatrná. Pak jsem měla pocit, že už proti nic nejede a začala jsem předjíždět. Víc už nevím,“ řekla Radka. Následovala čelní srážka. Vůz s Radkou a její rodinou skončil po nárazu vedle silnice.

„Při nehodě se zranila pětičlenná osádka Škody Felicie. Čtyřicetiletý spolujezdec z tohoto vozidla při nehodě utrpěl vážná zranění, kterým i přes veškerou snahu záchranářů na místě podlehl,“ informovala tehdy policejní mluvčí Jiřina Vybíhalová o smrti Radčina manžela Davida.

Místo, kde k tragédii došlo, je podle Radky nepřehledné. „Je tam horizont a klame to, silnice vypadá jako rovinka. Potvrdil to i znalecký posudek,“ vysvětlila Radka.

Vážná zranění utrpěla téměř celá rodina. Nanynka jako jediná vyvázla úplně v pořádku. Jáchym skončil s velkou tržnou ránou na hlavě, po které mu zůstala 16centimetrová jizva. Radka si zlomila pět žeber a utrpěla zranění kolena, kvůli kterému musela na operaci.

Ještě hůř dopadl syn Honzík. Chlapec strávil v nemocnici téměř dva měsíce, než ho lékaři propustili domů. Z výčtu jeho zranění tuhne krev v žilách. Zlomená pánev, čelist a stehenní kost, otřes mozku a naražené orgány. Honzík s těžkou situací bojoval statečně. Stejně jako jeho sourozenci a maminka, která skončila sama nejen na děti, ale také na nutnou rekonstrukci domu.

„Nyní se pomalu život začíná vracet do starých kolejí, vrátila jsem se po marodění zpět do práce, GIBS  uzavřel můj případ – státní zástupce to zastavil, jen si chvilku nezařídím,“ sdělila Radka pro Blesk.cz.

„Objevují se mraky skrytých vad, vadná kanalizace, elektrorozvody, skrytá vlhkost, plíseň, shnilé střešní trámy, bortící se opěrná zeď,“ vysvětlila Radka. „Dlužím dost peněz… Válčíme, jak se dá, je toho hodně. Prakticky bydlíme na stavbě,“ dodala. „Srdíčko pořád bolí, vím, že už to nebude jako dřív, pocitu viny se nezbavím do konce života,“ uzavřela žena.

I když je podle přátel Radka silná a energická žena, se vším si sama nemůže poradit. Proto se její známí z kladenského amatérského souboru Divadélko U Zvonu rozhodli vypsat veřejnou sbírku, jejíž výtěžek má mamince pomoci s rekonstrukcí domku a zajistit jejím dětem dobrou budoucnost a zázemí.

Divadélko, jehož členkou Radka bývala, nyní uspořádalo finanční sbírku, aby mohlo pomoci Radce, která se ze všech sil snaží dát vysněný domek do pořádku. Divadelní soubor žádá veřejnost, aby pomohla a zaslala peníze na transparentní účet. Pro vystavení darovací smlouvy napište na email info@divadelkouzvonu.cz a zašlete následující údaje: název, adresu, IČO, číslo účtu a také částku.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině