Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Kristýnce (8) srazil maminku (†35) opilý řidič a ujel: Celá vesnice osiřelému děvčátku pomáhá

Na pomoc malé Kristýnce byla vypsána sbírka.
 (Autor: Facebook)
Autor: chal - 
13. března 2019
19:57

Život malé Kristýnky z Občova u Příbrami se během vteřiny obrátil vzhůru nohama. Její maminku v sobotu 2. března na silnici za vesnicí srazil autem 28letý řidič, neposkytl jí první pomoc a z místa ujel. Žena svým zraněním podlehla. Kristýnku tak do péče dostali prarodiče, kteří bydlí v Občově. Senioři bydlí ve starém domě, který potřebuje rekonstrukci, jenže na tu sami neseženou peníze. Občané Občova se ale semkli a rodině svépomocí pomáhají, jak jen to jde. Aby měla Kristýnka zajištěnou hezkou budoucnost, vznikla na její podporu i veřejná sbírka.

Kristýnčina maminka šla brzy ráno po silnici z Občova směrem na Příbram, když ji srazilo auto. Jeho řidič z místa nehody odjel, aniž by těžce zraněné ženě zavolal sanitku. Pomoc tak přivolal až další projíždějící řidič, sražená chodkyně ale bohužel zraněním podlehla. Policisté 28letého řidiče po několikadenním pátrání dopadli a v pátek ho obvinili z usmrcení z nedbalosti, neposkytnutí pomoci a z ohrožení pod vlivem návykové látky. Muži tak hrozí šest let odnětí svobody.

Tragická událost je horší o to, že po zesnulé ženě zůstala dcerka Kristýnka. Děvče dostali do péče prarodiče z Občova. Obyvatelé obce se po události semkli a zachovali se podle známého rčení „v nouzi poznáš přítele“. Sousedé, přátelé a známí začali Kristýnce a jejím prarodičům okamžitě pomáhat. Lidé z Občova se svépomocí pustili do opravy starého domu, ve kterém senioři s dívkou bydlí.

„Chceme provést rekonstrukci domu, holčičce děláme nový pokojík, hlavně aby měla myšlenky někde jinde,“ řekl Blesku místostarosta Občova Štěpán Žurek, který pomoc organizuje se svou manželkou. Do práce se podle něj zapojuje každý, kdo má ruce a nohy. Během týdne se hlavně uklízí a připravuje na víkend. V pátek totiž začnou zednické práce.

„O víkendu nás bude asi 15. Zájem je obrovský, lidi volají, že chtějí pomoct. Dokonce je musím odmítat, i když nechci, víc už by se nás tam nevešlo. Solidarita ještě nevyprchala,“ řekl místostarosta.

Pomoci se rodina dočkala i od obce, kde chodí Kristýnka do školy. „Nabídli se, že budou Kristýnce hradit obědy, aby se prarodiče nemuseli starat o věci existenčního charakteru a mohli se soustředit na vnučku,“ vysvětlil Štěpán Žurek.

Spolek Radost Příbramáčkům založil na pomoc Kristýnce veřejnou sbírku. „Veškeré peníze, které se na transparentním účtu vyberou, budou použity vyloženě na úhradu potřeb pro malou Kristýnku,“ napsala předsedkyně spolku na sociální síť. „Babička malé Kristýnky se sbírkou souhlasila a je strašně ráda, že se najde někdo, kdo jim pomůže v jejich těžké situaci. Nejen že přišla o dceru, ještě se ze dne na den musí porvat s celou situací, ale vím, že vše zvládne, už jen kvůli malé,“ dodala.

Číslo transparentního účtu je 2901283254/2010, variabilní symbol 1505.

Peníze rodina použije na nákup oblečení nebo léků a nárazových výdajů, jako je třeba škola v přírodě nebo tábor. Kristýnčini prarodiče se snaží, aby měla jejich vnučka co nejhezčí dětství a na ztrátu maminky myslela co nejméně. A nejsou na to sami, můžou se spolehnout na pomoc celého Občova.

jarunkapd ( 14. března 2019 18:48 )

Pro příšerákaNevím proč bych neměla být slušný člověk,nechlastám,nekouřím,nefetuji ani manžel,jako důchodci ještě oba pracujeme,máme pěkný dům,2 auta,chatu,vzdělané děti a vnuk který má 6 roků je už zajištěn tak,že když umřeme,nebude muset žebrat. To ti staří rodiče od Krystíny,jsou povaleči čert je vem darmožráče líné.

priserak77 ( 14. března 2019 07:11 )

Tak s tím by se dalo polemizovat. Zná je ?? Ví,že ta matka vlastnila byt nebo žila pouze v pronájmu ?? Samozřejmě kdo nemá super barák a milióny na účtě, tak určitě pije a nemůže mít děti ??? Někomu prachy zatěmnily mozek, pokud tedy vůbec někdo nějaký má. Podívejte se, co v Praze vyrůstá za zlatou mládež. Takže nějaký argument pro tu pravdu ???? Já to beru tak, že pokud chci přispěju, pokud ne, tak ne. Naštěstí je většina opravdu slušných lidí na rozdíl od "jarunkapd".

ja-stana ( 14. března 2019 01:39 )

Když on má zčásti pravdu.

ja-stana ( 14. března 2019 01:34 )

Vnučku dostali do pěstounské péče což je 12600 Kč, sirotčí důchod 6120 Kč, Výživné od otce?. Takže finančně na tom špatně nebudou. Další věc je jak je možné, že si za celý život nedali domek do pořádku. My jsme tedy do domu rvali co to šlo abysme měli na důchod pokoj.

sigmae ( 13. března 2019 22:26 )

jsi genetický odpad, slušným lidem se z tebe chce blejt

Zobrazit celou diskusi