Léčivku začala pěstovat zhruba před osmi lety. „Zemřel mi tatínek a já jsem začala bilancovat, zda je pro mě důležitá práce na manažerské pozici, vedení týmu a kariérní růst. A tak se stalo, že jsem odešla z velkoměsta, abych tuhle práci vyměnila za dřinu na poli,“ popsala žena, jejímž životním mottem je dělat věci užitečné a zároveň zdraví prospěšné.

„Mým krédem bylo, aby levandule byla lékařská a pěstovaná u nás,“ řekla podnikatelka,která je zároveň matkou samoživitelkou, starající se o desetiměsíční dcerku Danielku.

Těžké začátky

Pustila se do neznáma, i když jí to rozmlouvalo hodně lidí a sama věděla, že se bude muset obejít bez rad zesnulého tatínka i dědečka, kteří rozuměli zemědělství. Nejdřív začala s 1200 sazenicemi a postupem času levandulové lány rozšiřovala. Nyní má pole o rozloze téměř hektaru. Kvítky sklízí minimálně týden s pomocí sedmi brigádní- ků a váže je do kytic, které později třídí.

Stroj po babičce

Jako pěstování byly nejisté i začátky ruční výroby produktů z bylinky. Tu dosud obstarává zcela sama. „Sedla jsem k šicímu stroji po babičce a učila se šít. Nejdřív jsem dělala jednoduché pytlíčky, až jsem se postupně vypracovala k polštářkům, chňapkám a dalším náročnějším věcem,“vypráví Olga Pospíšilová.

Bylinka v kuchyni

Jelikož se Olga Pospíšilová také ráda točí kolem trouby a sporáku, levanduli se snaží využít i v gastronomii. „Nejvíc jsem hrdá na svoje levandulové čaje. Každý ten sáček si sama šiju a plním levandulí, o které vím, že byla pěstovaná bez chemie. Také jsem se vrhla na výrobu levandulového aroma k přidání třeba do bábovky. Mám i levandulový cukr, který je vhodný nejen na pečení, ale i do čaje a kávy,“ vyjmenovala některé své výrobky podnikatelka, která je proslulá levandulovými sušenkami. Jen letos je napekla pro pět svateb. Nebudou samozřejmě chybět ani na Vánočním jarmarku Blesku.

Miluje trhy

Svoje levandulové výrobky dodává Pospíšilová do několika kamenných prodejen a nabízí je i na svých stránkách www.kuplevandule.cz.  Miluje však trhy. „Jarmarky jsou velmi důležité kvůli kontaktu s lidmi a zpětné vazbě. Jsem ráda, když můžu vidět jejich reakce a zjistit, co se jim nejvíce líbí. Už se nemůžu dočkat Vánočního jarmarku Blesku v pražské Kotvě,“uzavřela.

Vánoční jarmark Blesku

Vyrábíte krásné, netradiční, zajímavé a kvalitní věci, okolí vám je chválí, vy jste na ně pyšní. Prostě to umíte… Nedostanete se ale mezi »velké hráče« a na obří masové akce bez atmosféry nechcete? Na ty krásné, které mají smysl a jsou vám blízké, se pak pro nedostatek peněz na pronájem stánku nebo kvůli přetlaku zájemců neprobojujete? Blesk pro vás má řešení!

Kdy a kde?

29. 11. – 22. 12. 2019

Vždy pondělí až neděle 9:00 – 20:00

Obchodní dům Kotva (náměstíčko + 3. patro)

Vstup bude zdarma

Koho hledáme

Malé či začínající firmy, řemeslníky, maminky na mateřské, co rády vyrábí dárky pro své blízké, návrháře šperků, doplňků, kosmetiky,hraček. Ty, které baví péct cukroví a dobroty. Všechny, kteří doma na koleni vytvářejí originální věci. Od textilu až po potřeby pro mazlíčky. A hlavně ty, kteří by rádi své výrobky zkusili prodat!

Jak to bude fungovat?

Vy dostanete možnost pronajmout si za opravdu velmi rozumnou cenu prodejní pult vždy na dva dny (pondělí+ úterý, nebo středa +čtvrtek), případně pak na celý víkend (pátek až neděle). A to za jedinečnou cenu!

Jak se přihlásit?

Pomocí registračního formuláře na www.blesk.cz/jarmark

Další dotazy pište na e-mail:eventy@cncenter.cz

Co nabízíme?

Unikátní možnost pronájmu prodejní plochy(pultu) o velikosti 180 x 80cm v prostorách prvního Blesk Vánočního jarmarku (29. 11. – 22. 12. 2019) ve 3. patře OD Kotva, náměstí Republiky 8, Praha 1.

A bonus pro nejlepší...

Každý týden vybere redakce Blesku nejzajímavější prodejce a dá jim prostor představit sebe i své výrobky v největších a nejčtenějších novinách v Česku. Neváhejte a přihlaste se, dokud je ještě místo!

 

Ceník pronájmu prodejní plochy


PRACOVNÍ DNY (cena za 2 dny) ..........................3500 Kč bez DPH
VÍKENDY (cena za pá, so, ne) ......................... 6500 Kč bez DPH
Přívod elektřiny do 5 kW .....................................500 Kč bez DPH
Přívod elektřiny do 10 kW .................................1000 Kč bez DPH
Přívod elektřiny nad 10 kW ............................... 1500 Kč bez DPH
(ceny elektřiny platí vždy za celé 2 či 3 dny)

Video: V Opavě zažívají Vánoce každý den. Díky nim se stromečky třpytí

Video
Video se připravuje ...

V Opavě zažívají Vánoce každý den. Díky nim se stromečky třpytí Karel Janeček, Blesk