Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Pavlína (†38) zemřela v Egyptě: Prodejte byt, nebo si vemte půjčku, radí její zoufalé sestře

Pavlína spáchala v Egyptě sebevraždu: Sestra nemá peníze na převoz těla!
Pavlína spáchala v Egyptě sebevraždu: Sestra nemá peníze na převoz těla!  (Autor: Facebook)
Autor: yks - 
18. října 2019
13:38

Češka Pavlína zemřela sama v Egyptě poté, co podle všeho spolykala prášky proti depresím. Její sestra Dana se pokouší o převoz těla do České republiky, chyběly jí ale potřebné peníze, tak poprosila o pomoc. Mnozí lidé jí přispěli, jiní ale požadují nejprve různá vysvětlení. Proč Pavlína do Egypta vůbec jezdila? A proč Dana neprodá její byt? „Radí se dobře, ale realita je jiná,“ píše zoufalá žena.

Jako by nestačilo, že ji potkala rodinná tragédie, ještě musí vysvětlovat napravo nalevo. Češka Dana, požádala prostřednictvím portálu GoFundMe o pomoc s repatriací těla své sestry Pavlíny (†38), která zemřela v Egyptě poté, co údajně spáchala sebevraždu. „Moc všechny prosím o pomoc. Chci se se svojí sestrou naposledy rozloučit,“ píše smutná Dana, jenže zdaleka ne všichni, kdo jí odpověděli, jsou také připraveni pomáhat.

Proč neprodá ten byt?

„Chtěla tam žít a najít si práci, do Česka se už neplánovala vrátit,“ uvedla Dana o své sestře, které podle jejích slov v životě ublížilo hodně lidí. Do Egypta, kde měla apartmán, odjela Pavlína bez pojištění, které by pokrylo případné náklady na převoz těla.

„Tak ať příbuzná prodá ten apartmán,“ radí ženě na Facebooku Miroslava. Jenže to podle Dany není tak jednoduché. „Apartmán se momentálně nemůže prodat. Nejdřív musí proběhnout pohřeb, úmrtní list, potom notářství, advokát a čekat cca 18 měsíců, není to tak lehké, Nemůžu prodat něco, co není moje,“ píše máma 8letého syna.

Proč si nevezmete půjčku?

„Vyřizuji vše, už týden jsem pořádně nespala,“ posteskla si Dana, která je podle svých slov každý den ve styku s konzulátem.Někteří lidé radí, aby si vzala půjčku. „4 500 EUR , to je asi 115 tisíc korun. Takový úvěr Vám dá každá banka celkem na malé splátky. Zkuste ještě tuto cestu,“ píše jí Miroslava.  „S hypotékou a 2 půjčkami a 8letým synem mi ji asi těžko dají,“ přemítá Dana

Ať ji pohřbí v Egyptě!

Další komentátoři spekulují o tom, že by Pavlína mohla mít pohřeb v Egyptě, anebo by se následně převezla jen její urna.  „Pohřbít ji v Egyptě má další výdaje, povolení, údržba, papírování atd. Informovala jsem se o všem,“ odpovídá Dana s tím, že Egypt jako islámská země kremaci přísně zapovídá a repatriace je tudíž jediná možnost.

Mnozí se snaží pomoci

Najdou se ale i lidé, kteří se Daně s repatriací rozhodli pomoci. „Lidé si mají pomáhat,“ píše Ivan, který ženě poslal 100 eur. „Pošlu aspoň něco málo z důchodu,“ ozývá se Danuše. V pátek na účtu bylo necelých 15% potřebné částky. „Každá koruna pomůže,“ děkuje Dana.

Náklady jdou do statisíců

O neradostné situaci, ve které se ocitnou čeští občané, jejichž příbuzní zemřou v zahraničí bez sjednaného pojištění, se pro Blesk ústy svého mluvčího Roberta Řeháka vyjádřilo i ministerstvo zahraničí. „Většina českých turistů se chová zodpovědně a má sjednané komerční pojištění včetně případné repatriace. Pokud tomu tak není, náklady musí převzít rodina nebo známí,“ vysvětlil.

České velvyslanectví v místě vždy poskytuje konzulární pomoc. Pokud to okolnosti dovolí, může v místě vyjednávat např. i o snížení či odpuštění účtovaných poplatků za akutní ošetření v nemocnici. České velvyslanectví může poskytnout i konzulární ochranu dle Zákona o zahraniční službě,“ sdělil Blesku mluvčí.

Hlavně mějte pojištění!

„V případě české občanky zesnulé v Egyptě Češky zemřelé v Egyptě je konzul českého velvyslanectví od počátku případu v intenzívním kontaktu se sestrou zemřelé a poskytuje jí plnou součinnost. Komunikuje i s dalšími lidmi v okruhu zemřelé. Poskytuje kompletní informace, jak v tíživé situaci jednat, koho kontaktovat,“ uvedl Řehák.

Konzul vyjednal slevu

„V daném případě se konzulovi českého velvyslanectví dokonce podařilo vyjednat slevu s místní pohřební službou a rodině poskytl možnost jednodušší a bezplatné komunikace přes aplikaci mobilního telefonu,“ sdělil Blesku Řehák. A sleva se v tomto případě bude Daně hodit. Čím později totiž peníze sežene, tím větší částku bude potřebovat

Každý den stojí balík

„Chlazení těla v tomhle případě stojí 50 dolarů (1100 Kč) za den. Cena tak neustále narůstá,“ vysvětlila pro tn.cz koordinátorka repatriací Monika Langarová z  pohřebního ústavu Pegas, který má, jak uvedlo tn.cz  převoz zemřelé Pavlíny do Česka zajistit a doplnila, že celková částka se při tom vyšplhá na 150 000 korun. 

Pohřeb v Egyptě přitom nevyjde o nic levněji. Podle portálu funeral-arrangements-guide, činí průměrná cena egyptského pohřbu v přepočtu 180 000 korun.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině